Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Exportera svensk e-demokrati

Internet är ett frihetsmedium. Frihet för var och en att ta del av information och uttrycka sin egen åsikt är en grundpelare i en fungerande demokrati.

Men i flera länder begränsas medborgarnas möjlighet till att kommunicera och använda sig av internet på grund av hårt styrande regimer. Sverige måste ta täten, såväl inom EU som i resten av världen, för fri information i frihetens tjänst. Detta stärker demokratin.

Åtkomsten till nätet ökar världen över och alltfler kan tillgodogöra sig de möjligheter som detta medium erbjuder. Samtidigt har odemokratiska staters möjlighet till övervakning av medborgarna ökat. Missbruk av nya tekniska lösningar utgör ett stort hot mot frihet och människors integritet.

I Kina talas det om ”the Great Firewall” – ett omfattande digitalt informationsfilter som den kinesiska regimen har infört för att censurera och försvåra användandet av internet. Även i Iran och på Kuba har regimerna insett att makten över nätet påverkar makten i samhället.

Vi kan från svensk sida göra mycket för att säkra människors frihet i världen. Ett exempel är e-demokrati på export. Flera svenska företag har färdiga lösningar och utvecklar ny teknik för e-röstningar. Kunskaper och erfarenheter från 24-timmarsmyndigheter och svensk e-förvaltning visar att tekniken fungerar och är lätt att använda. Säker teknik öppnar upp för ökat valdeltagande och engagemang hos fler medborgare.

Alla människor ska ha rätt att forma sina egna liv. Politiken ska finnas till stöd när så behövs, men får inte vara ett hinder för människor att göra sina egna val i livet. Det är grunden för moderat politik i Sverige och ska så vara för moderat politik i världen. Sverige ska vara en stark röst för friheten i världen.

Anna Kinberg Batra

Ulla Malutchenko

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel