Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Experterna: utveckla anhörigstödet

Det är ofta psykiskt påfrestande att vara anhörigvårdare. En del får sämre hälsa av att vårda en anhörig.

Den slutsatsen delas också av Nationellt kompetenscentrum anhöriga (NKA), vars uppdrag är att nationellt överblicka anhörigas situation.

– Man kan säga att anhöriga generellt mår sämre. Ju mer vård man ger, desto sämre mår man, säger verksamhetschefen Lennart Magnusson.

1,3 miljoner vuxna svenskar ger på olika sätt vård, stöd och omsorg till anhörig. Enligt uppgifter från Socialstyrelsen ger var fjärde äldre, 65 år och uppåt, vård eller stöd till en anhörig. De flesta tycker att det känns bra att ge omsorg men var tionde i den här åldersgruppen tycker att det alltid känns krävande.

Det ska vara frivilligt att vårda en anhörig, men många tar på sig ett större ansvar på grund av brister i vården och omsorgen.

– Det är samhällets ansvar att se till att stödet till anhöriga fungerar. Det som behöver utvecklas är att all berörd personal ser på anhöriga med respekt och att de får vara delaktiga, säger Lennart Magnusson.

Om Hans och Gunnels situation ska lösas måste de göras delaktiga, menar Lennart Magnusson.

– De ansvariga måste sätta sig med de anhöriga och den närstående som de stödjer och vårdar och tillsammans hitta en lösning som passar, säger han.