Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-valet visar inte hur det går i kommunvalet

Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ var de stora vinnarna i EU-valet. Moderaterna och Piratpartiet var EU-valets stora förlorare.

Annons

Frågan är om samma tendenser kommer att gälla i riksdagsvalet i september, och att samma partier blir vinnare respektive förlorare. Det kan bli så. Men mycket talar för att det inte finns något samband mellan resultatet i EU-valet och resultaten i riksdagsvalet.

Väljarna har nämligen olika syn på de båda valen. Riksdagsvalet är viktigt. Där avgörs vem som skall styra Sverige. EU-valet är inte lika viktigt. Där kan man rösta mer fritt, mer på personer man har förtroende för och på partier vars budskap man tycker behöver få större genomslag, även om man inte gillar allt hos detta parti.

Många utnyttjar också EU-valet till att proteströsta. Andra tycker att EU-valet är så oviktigt att de inte röstar. Det här gör att resultatet i EU-valet kan vara mycket annorlunda än i ett riksdagsval. Så har det varit tidigare. Och så pekar mycket på att det blir även denna gång, även om det i år är första gången som ett EU-val äger rum bara några månader innan ett riksdagsval.

I går presenterade Statistiska centralbyrån sin stora partisympatiundersökning. Den kommer två gånger per år, och är den opinionsmätningen som anses mest tillförlitlig, eftersom den bygger på flest intervjuer.

Tendenserna i SCB-mätningen är i stort desamma som i EU-valet, men inte lika starka. EU-valets stora vinnare, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ, går till exempel alla framåt jämfört med riksdagsvalet 2010, men ökningen är klart mindre än i EU-valet. Miljöpartiet och Sverigedemokraterna minskar till och med jämfört med förra SCB-mätningen, gjord i november i fjol.

Enligt SCB skulle EU-valets stora förlorare, Moderaterna, tappa ännu mer i riksdagsvalet, dock från en mycket högre nivå. Å andra sidan skulle Socialdemokraterna, som inte ökade alls i EU-valet, öka rejält i riksdagsvalet.

De stora skillnaderna mellan SCB-mätningen och EU-valet bekräftar att EU-valet är en dålig värdemätare för hur det kommer att gå i riksdagsvalet i september. Därför är det också svårt att utifrån resultatet i EU-valet dra någon slutsats om hur det kommer att gå i kommunvalet i Norrtälje i höst, till exempel att det kommer att bli ett maktskifte här. Även om Moderaterna gjorde ett uselt EU-val i kommunen, och Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ gjorde ett mycket bra val här, är det inte alls säkert att det går lika dåligt i kommunvalet.

Däremot visar SCB-siffrorna att det blir svårt för alliansen att behålla makten i Rosenbad efter valet. De rödgrönas övervikt är hela 14,5 procentenheter. Det innebär en rejäl uppförsbacke för allianspartierna, även om loppet definitivt inte är helt kört.