Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-skatter innebär stor fara för demokratin

Annons

Centerpartiet går till val på parollen ”Ett smalare men vassare EU”. Det innebär att EU skall arbeta med de frågor som kräver gräns-överskridande lösningar – övriga frågor skall lösas på nationell nivå eller lägre. Detta är den så kallade subsidiaritetsprincipen: att varje beslut skall tas på lägsta ändamålsenliga nivå, det vill säga så nära de berörda människorna som möjligt. EU:s budget skall finansieras genom medlemsländernas avgifter.

Miljöpartiet däremot fastslår i sitt valmanifest inför EU-valet att man vill: ”införa en skatt på finansiella transaktioner inom EU, fri för alla medlemsstater att delta i. Intäkterna ska användas till gröna investeringar, för förnybar energi och hållbara transporter, som stimulerar jobb, främst i fattigare delar av EU. EU ska fatta beslut om hur intäkterna används för dessa syften”.

Här tänker sig Miljöpartiet alltså en helt annan finansieringslösning genom att ge EU rätt att ta ut en skatt och rätten att besluta om hur den skall användas.

Just den här skatten på finansiella transaktioner diskuteras inom EU. Bara elva medlemsländer vill införa den. Det finns många konkurrerande mål för de pengar, som förväntas komma in – vissa anser att de skall användas för miljön, andra för att stärka EU:s budget.

Huruvida det över huvud taget är en bra eller dålig idé att beskatta finansiella transaktioner är också ett stort diskussionsämne. Vidare kan man också undra vilken den självklara kopplingen är mellan finansiella transaktioner och investeringar för miljön? De flesta andra angelägna områden framstår som lika självklara kandidater.

Alla dessa frågeställningar lämnar jag därhän just nu (kan debatteras senare), för den stora frågan är om vi alls, någonsin, skall ge EU rätt att beskatta?

Det ligger en stor fara i att ge EU beskattningsrätt. Avstår Sverige sin rätt att bestämma över skatterna i Sverige och hur de skall användas, så väntar snart fler nya EU-skatter. När EU till slut inte längre är beroende av medlemsavgifterna från medlemsländerna, då upphör demokratin och EU lever ett eget liv – långt från medlemsländernas parlament.

Jag har tidigare upplevt Miljöpartiet som negativt och senare som kritiskt och skeptiskt till EU. Men när partiet nu är berett att lämna över en del av beskattningsrätten till EU, ja då är man på god väg att skapa ett ännu mera överstatligt EU.

Vi i Centerpartiet anser att beskattningsrätten alltid skall behållas på nationell nivå och att medlemsavgiften skall anpassas så att vi får ett smalare men vassare EU.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel