Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU ska inte lägga sig i skarvjakten

Sverige är ett stort land med vitt skilda förutsättningar. Möjligheter och utmaningar ser olika ut för de som bor i skärgården jämfört med de som lever nära fjällen. Behoven för norr och söder, öst och väster ser olika ut.

Anmäl text- och faktafel

Därför är det viktigt att alla beslut ska fattas så nära människorna som möjligt, såväl för hur äldreomsorg och förskoleplatser organiseras, som för hur kollektivtrafiken läggas upp och för hur viltförvaltningen sköts. När politiken tas långt bort från människors vardag, som är fallet med EU, behöver besluten vara välgrundade och fattas i god ordning. Tyvärr sker inte så när det gäller viltförvaltningen.

I EU finns både fågeldirektivet och art- och habitatdirektiv som reglerar hur djurarter skyddas. Regelverket har den goda intentionen att speciellt hotade arter ska skyddas. Men tyvärr har listan aldrig uppdaterats och flera av de arter som anges som i behov av skydd är i dag inte hotade. Det behöver bli smidigare att omklassa hotstatusen för de olika arterna av både fågel och däggdjur i takt med att population och viltstam växer, eller krymper.

För att en art ska omklassificeras från skyddad till en art där jakt kan ske krävs enligt rådande regelverk enhällighet i ministerrådet – med den följden att ingen art någonsin har flyttats från listan. Skarven – som tidigare var hotad men vars antal nu har blivit så stort att jakten behöver utökas för att stoppa negativ påverkan på miljön – är ett bra exempel på hur denna stelbenta byråkrati påverkar människor och natur lokalt i Sverige. När en viltstam når en acceptabel och livskraftig nivå ska det vara upp till den lokala nivån att avgöra hur jakt kan ske.

EU ska göra det EU gör bäst. Tyvärr ser vi mer och mer att överstatlighet och byråkrati sätter krokben i själva grundtanken med EU. För oss kristdemokrater är det angeläget att EU ska syssla med att motverka gränsöverskridande terrorism, klimathot, arbeta för ökad handel och att slå ner på organiserad brottslighet. Men lokala frågor, så som hur vi bedriver vår jakt, ska EU inte lägga sig i. Det börjar bli dags att EU blir lite mindre. Lite mer lagom.

Ella Bohlin (KD), regionråd Region Stockholm, kandidat till Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel