Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU måste agera kraftfullt mot ryska övergrepp

Sommaren 2014 har inte bara varit ovanligt varm. I Europa upplever vi en kris som riskerar den fred och det välstånd vi européer fått uppleva efter Sovjetunionens upplösning.

Annons

Rysslands president Putin har slagit in på en väg där den stora staten med vapenmakt och hot därom utmanar internationell rätt och grannstaters territoriella suveränitet.

För småstater likt vår egen är det av största vikt att EU agerar enigt, kraftfullt och samordnat med USA emot de ryska övergreppen på internationell rätt och Ukrainas suveränitet. En ängslig undfallenhet i denna principiellt viktiga fråga riskerar att priset som medborgarna i Europa kommer att behöva betala senare i form av död och ödeläggelse blir mångfalt högre.

För ett långsiktigt fredligt och ekonomiskt och kulturellt blomstrande Europa räcker det inte med att kväsa Putinregimens imperieambitioner, det är samtidigt viktigt att EU tillsammans med USA bistår det ukrainska folket såväl ekonomiskt, moraliskt och politiskt med återuppbyggandet av deras land.

Ett demokratiskt och ekonomiskt framgångsrikt Ukraina skulle kunna tjäna som förebild för alla ryssar som vill se en utveckling av sitt hemland till en modern demokratisk stat av europeiskt snitt. Ett kraftfullt agerande nu är en långsiktig investering i vår säkerhet och välstånd.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel