Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU behövs om vi ska rädda klimatet

Klimathotet är på allvar. Den globala uppvärmningen är en av vår tids största utmaningar.

Vi kan göra mycket för att minska utsläppen som bidrar till växthuseffekten lokalt, men framför allt behöver vi mer internationellt samarbete. Sveriges tio miljoner invånare har trots allt en ganska liten påverkan på de totala globala utsläppen.

Anmäl text- och faktafel

En koldioxidskatt är troligen det enskilt mest effektiva sättet att möta klimatutmaningen. Trots detta saknar flera EU-länder, till exempel Tjeckien, en koldioxidskatt och bland de länder som har en skatt är nivån ofta mycket låg, som i Polen och Estland.

De stora skillnaderna i beskattning av koldioxid innebär att det europeiska klimatarbetet försvagas och att utsläppen flyttar till länder med låg beskattning istället för att minska snabbare. De länder som saknar eller har en låg koldioxidskatt har ofta betydligt högre utsläpp än Sverige. Polens utsläpp per capita är ungefär 50 procent högre än Sveriges, Tjeckiens är 100 procent högre och Estlands 150 procent.

Därför vill Liberalerna införa en europeisk koldioxidskatt. Inget annat parti är i dag berett att säga ja till en sådan skatt. Det kräver nämligen att EU:s röstregler ändras och att den vetorätt som i dag finns för medlemsländerna tas bort för miljöskatter. Annars räcker det med att ett enda av de 28 medlemsländerna röstar nej till en europeisk koldioxidskatt. EU:s röstregler blockerar alltså en effektiv politik mot koldioxidutsläppen.

Vill vi rädda klimatet måste vi våga ge EU mer makt i vissa frågor, såsom miljöskatter. Förstår man det blir valet av vilket parti man ska rösta på i EU-valet lätt. För att rädda klimatet behöver vi mer internationellt samarbete, inte mindre.

Robert Beronius (L), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel