Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett viktigt val som det är dumt att strunta i

På söndag är det EU-val. Och de senaste dagarna har det också börjat bli lite valfeber även här i Norrtälje, med valaffischer, valdebatt och besök av valkandidater. Utfrågningar och debatter i etermedierna bidrar också till den höjda valtemperaturen.

Det är synd att det dröjt så länge innan det blivit fart på valrörelsen. För EU-parlamentsvalet är mycket viktigt. I parlamentet fattas mängder av beslut som har stor betydelse för oss i Sverige. Men tyvärr är intresset och kunskapen om EU-parlamentet ganska liten. Det gör att många väljer att låta bli att rösta, och att många av dem som röstar bestämmer sig väldigt sent.

Detta är säkerligen orsaken till att partierna lägger så mycket krut på den sista valveckan – de vet att det ger mest effekt. Men det gör samtidigt att det dröjer innan valrörelsen tar fart.

Tyvärr utnyttjar många av partierna okunskapen om EU-parlamentet till att föra rent vilseledande kampanjer. Ett tydligt exempel är Socialdemokraterna, vars huvudbudskapet i EU-valet är att ”Svenska löner ska gälla för alla i Sverige”.

Detta är dock en fråga som inte EU-parlamentet har något med att göra. Det är också svårt att tro att Socialdemokraterna vill frångå den svenska modellen, som innebär att löner inte sätts av politiker, utan av arbetsmarknadens parter. Socialdemokraternas budskap är därför egentligen en protest mot den så kallade Laval-lagen, som beslutats i den svenska riksdagen. Att Socialdemokraterna trots detta driver denna fråga så hårt i EU-valet beror antagligen på att man vill få fler LO-medlemmar att stödja partiet i EU-valet. Dessutom vill man inte riskera att LO-medlemmar, som är rädda för EU-konkurrens, röstar på Sverigedemokraterna. Det är ett otyg att partierna gör på detta sätt, bland annat eftersom det gör att väljarna tror att EU-parlamentet bestämmer mer än vad som är fallet.

Men det förekommer också viktig och relevant debatt, det vill säga om sådant EU-parlamentet verkligen beslutar om, och där svenska EU-parlamentariker kan och bör driva på. Ett exempel gäller djurskydd, där debatten tagit rejält fart de senaste dagarna. Ett annat exempel är klimatfrågan, där det har gjorts flera viktiga utspel, till exempel Centerpartiets förslag om att utsläppsrätter för två miljarder ton koldioxid skall slopas.

Något som är speciellt för EU-parlamentet är att enskilda ledamöter kan göra stor skillnad – den som arbetar målmedvetet och hårt med en fråga har stor chans att få genomslag för sina idéer. Det är därför viktigt att rösta på en person som man dels tycker har bra idéer, dels har tillräcklig kraft och kunskap att genomföra dem.

Men viktigast är att gå och rösta. För även om Bryssel ligger längre bort än Stockholm, och även om partiernas budskap i EU-valet både kan förvirra och vara irrelevant, så har resultatet av EU-valet så stor betydelse att det är dumt att strunta i att rösta.