Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett grönt öppet Europa byggs underifrån

Mitt besök i Norrtälje i morgon ingår i en rundresa till 24 kommuner i hela Sverige under årets första veckor.

Annons

Jag kommer att möta engagerade människor och lyssna på tankar och idéer. Utgångspunkten är att EU ska ha en ambitiös miljöpolitik och vara världsledande på klimatområdet. Detta är en stor utmaning för oss i hela landet.

Lokalt engagemang bygger gemensam kraft. Det gäller i kommunen, regionalt och nationellt. det gäller också i Europa, som är vår självklara plattform för en tuffare miljö- och klimatpolitik.

Under 2014 måste vi ta nya tag, och ett hållbart Europa måste byggas underifrån.

När jag träffar småföretagare, gymnasieelever, föreningsaktiva och förtroendevalda på orter och i bygder runt om i landet möter jag ett stort intresse för Europa.

Jag möter också en växande vilja att använda vårt samarbete i Europa för att möta utmaningar som vi inte klarar själva i Norrtälje, Svalöv eller Tingsryd.

Det gäller inte minst miljö- och klimatpolitiken, som står överst på min dagordning i diskussionerna inför valet till Europaparlamentet den 25 maj.

Europa står inför en nödvändig grön omställning. Därför måste den europeiska miljö- och klimatpolitiken bli tuffare.

Det finns tydliga skiljelinjer i synen på miljö och klimat. Det kommer att bli än mer synligt inför Europaparlamentets beslut om EU:s nya klimatmål för 2030.

Därför gäller det nu att lyssna, förankra och övertyga om att Europa ska vara föregångare i arbetet för miljö och klimat.

Detta måste bygga på ett lokalt engagemang. Det är min fasta övertygelse. Samarbetet i Europa får inte bli ett projekt för eliterna i storsamhället. Ett grönt, öppet och hållbart Europa byggs underifrån – av 500 miljoner människor, inte av statschefer och ministrar i 28 medlemsländer.Utmaningen är stor, möjligheterna är oändliga. Nyckeln är lokala satsningar på gröna näringar och grön teknik.

Därför besöker jag Norrtälje på tisdag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel