Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett folkraceteam för tjejer – av tjejer

Riv ur allt. Sätt i det som krävs. Det nybildade folkraceteamet bestående av bara tjejer får göra allt från grunden. Tävlingspremiär blir det i april.– Jättespännande. Det ska bli skitkul, säger en av teamets förare och mekaniker, 16-åriga Alicia Enderberg.

Den gamla Saaben i garaget i Lohärad ser inte ut som mycket till bil.

Det ska den inte heller. I princip allt är urplockat, bortrivet och bortskruvat. Förvandling pågår. Saaben ska bli folkracebil och det genom ett gäng tjejers insats.

Målet är en

första tävling på Tickstabanan i Rö i april och då ska teamet vara helt självgående. Fram till dess får tjejerna hjälp av initiativtagarna Mikaela Martinsson, 20, och hennes sambo Joakim Söderberg, 26. Joakim har kört folkrace i flera år, Mikaela gjorde tävlingsdebut i höstas.

– Grunden är att vi ville erbjuda en gemenskap för tjejer som inte hittat sin plats ännu, som inte känner att de passar in i till exempel bollsporternas värld, säger Joakim. 

Tillhörighet och delaktighet kommer att stå i fokus, som en del minst lika viktig som själva folkracen.

– Idén till det här kommer från att de tjejer som är i motorsporten är ”infödda” i den via föräldrar, eller finns där på grund av sin andra hälft, säger Mikaela.

– Vi ville öppna dörren för de som har intresset, men inte vägen in.

En första kontakt

med de tjejer som nu ingår i teamet (Julia Nordberg, Janina Alm, Izabelle Skogh Taxén, Alicia Ederberg, Fanny Rilding) kom via facebook.

– Vi la ut en intresseförfrågan på olika ungdomsgårdars sidor där, säger Mikaela.

Julia Nordberg nappade:

– Jag har alltid varit intresserad av bilar och när en ledare på Verket på Rodengymnasiet såg vad som var på gång fick jag frågan om jag var intresserad.

På den vägen är det. Julia är tillsammans med Alicia teamets två förare den första säsongen. Men alla får lära sig meka.

– Jag vill helst köra och det får jag ju nu, säger Julia.

Janina Alm vill också helst köra, men det kanske får bli först efter första säsongen.

– Men det är kul att bara vara med och meka också, säger hon. Att få lära sig. Jag har annars mest hängt med kompisar som är mycket i garage och fixar med bilar, mitt eget intresse har växt fram det senaste året.

Nu blir det mycket tid i garaget för tjejerna. Bilen ska vara klar till första tävlingen som äger rum i Rö den 9 april.

– Vi gjorde klart det direkt, säger Mikaela. Att det kommer ta mycket tid i anspråk. Vi träffas i garaget två gånger i veckan och under säsong blir det tävling nästan varje helg.

Nu har teamet hållit på i cirka en månad och tjejerna svarar unisont på frågan om de ångrar sitt val.

– Nej! Intresset bara växer, säger de högt.

Bilen är långt ifrån klar. Det mesta är dock bortmonterat och nu börjar monterandet av ny motor, störtbåge, förarstol och annat. Även om folkrace är en relativt billig motorsport behövs pengar. Teamet jagar sponsorer och säljer olika paket, som en del redan nappat på. Men en huvudsponsor saknas.

– Ja, därför har vi inte döpt teamet ännu. Vi kommer heta det som vår framtida huvudsponsor heter, säger Mikaela. Den kommer också få bestämma färg på bilen och få sitt namn målat på den. Vi hoppas någon vill hoppa på det här projektet och stödja tjejerna.