Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ericsson visar färgsprakande målningar

Hon skapar fantasivärldar som är fyllda av färger och leksaksfigurer.
– Det handlar om något slags resa som de här varelserna gör, säger konstnären Britta Ericson, som bor i Libby.
I morgon har hon vernissage på Norrtälje konsthall.

En flicka med rosett. En tiger som smyger genom ett landskap med granar. Apor. Lejon. Hästar.

Britta Ericson bygger upp en egen fantasivärld i sina målningar.

– Jag har jobbat med samma berättelse hela tiden, samma grundtema, säger hon.

Hon har fyllt salarna på Norrtälje konsthall med sina färgsprakande målningar. De har två olika spår. Dels föreställande bilder med ett eget ”persongalleri”, dels abstrakta målningar i starka färger. Skimrande blått. Intensivt rödrosa. Lysande grönt.

– Det är en sorts färglinjer. Det ena ger det andra, jag måste få släppa loss med färg ibland, säger Britta Ericson.

Hon är uppvuxen i en konstnärsfamilj och gick på konsthögskola i Danmark på 1970-talet. Där hittade hon sitt eget sätt att måla.

– Svensk konst är ofta naturbaserad, i Danmark fanns ett helt annat måleri. Det var oerhört befriande med all färg, att få göra någonting annat.

Hon flyttade till Roslagen på 1980-talet och bor sedan många år tillbaka i Libby, i närheten av Finsta. Där har hon sin ateljé, där bildberättelserna växer fram.

– Det är min borg, mitt ställe på jorden, säger hon.

Flickan med rosetten dyker upp då och då i Britta Ericsons bilder. En flicka som dukar upp föremål framför sig. Djur. Hus. Leksaker. En svan.

Sedan kan spelet börja.

– Hon drar igång resan, det är hon som bestämmer scenariot.

Britta Ericson beskriver sina målningar som små kammarspel, scenrum som påminner om hur hon placerade ut figurer och föremål i lådor när hon var barn.

– Jag har nog en längtan efter den världen, en plats där det är absolut fritt och vad som helst kan hända. I den här världen har jag makt att göra vad jag vill, det är helt fritt, säger Britta Ericson.

Djur återkommer ofta i hennes bilder. I Hästens skog blickar en sliten leksakshäst ut mot en rödtonad skog där en vit blomma skimrar som om den var upplyst inifrån. I Väntan på avfärd syns en apa, en tiger och ett lejon vid ett fartyg och ett mörkt hav.

– Djuren är mina följeslagare, säger Britta Ericson.

– Men de är inte symboler för någonting. Det tycker jag är onödigt, då begränsar man en berättelse.

Flera av Britta Ericsons målningar har en hemlighetsfull karaktär. En känsla av att befinna sig i en saga eller en dröm. Ibland glider stämningen över mot det hotfulla, som i Hadesträdgård, där det myllrar och ångar av slingrande växter och blommor med både ögon och munnar.

– Det var roligt att göra en trädgård i helvetet. Det är mycket färg och komposition i den bilden, säger Britta Ericson.

Andra bilder är rent abstrakta. Målningar som bubblar av starka färger och utstrålar liv och kraft.

Rosa och rött. Grönt och blått. Färger som lyser från dukarna.

– Lusten att använda färg ligger i botten på allt jag gör.

Britta Ericsson

Ålder: 54 år.

Bor: I Libby, i närheten av Finsta.

Familj: Man och två vuxna söner.

Gör: Konstnär.

Fritid: Jag har min trädgård som jag lägger ner mycket energi på. Den är mitt livs installation. Har börjat spela dragspel.

Inspireras av: Litteratur, jag läser mycket. Och konst, det är jätteviktigt för mig att ta del av vad andra gör.

Aktuell: Ställer ut på Norrtälje konsthall 24 april - 30 maj. Vernissage lördag kl 12-16, konstnärsmöte 5 maj kl 19, lunchvisningar 12 och 26 maj kl 12.