Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensamkommande lyckas bättre i skolan

Enligt en ny undersökning från Mälardalens högskola är ensamkommande flyktingbarn mer framgångsrika inom utbildning och arbetsmarknad jämfört med barn som invandrar med sina föräldrar. Högskolans docent Mehrdad Darvishpour säger att barnen har fått ett oförtjänt
dåligt rykte – "Media målar upp bilden av ensamkommande barn som problematiska när det i verkligheten är precis tvärtom".

Annons

Mehrdad Darvishpour, docent i socialt arbete vid Mälardalens högskola, berättar att många ensamkommande barn har det lättare i skolan då de lärt sig svenska hos sina värdfamiljer, till skillnad från barn som kommer med familjen.

En annan anledning till bra skolresultat är den press barnen känner för att kunna hjälpa familjen i hemlandet.

– Media målar upp bilden av ensamkommande barn som problematiska, svåra att integrera och ett hot mot jämställdheten, när det i verkligheten är precis tvärtom, säger Mehrdad Darvishpour i ett pressmeddelande.

Läs också: [+] Simsatsning för ensamkommande i Södertälje kan bli lukrativ talangjakt för SSS

Han berättar att ensamkommande barnen tvingas bli vuxna mycket snabbare och får på så vis möjlighet till självständigt liv och karriär.

– Det ökar motivationen till integration och etablering, men det kan även innebära en hög belastning för individen som redan utsatts för traumatiska upplevelser. Dock ska man inte underskatta dessa upplevelser eftersom de kan leda till motståndskraft som påskyndar återhämtningen och viljan att lyckas i livet.

Nu hoppas Mehrdad Darvishpour att kommuner, regeringen och politiker ska tar del av Mälardalens högskolas rapport och att det ska leda till att arbetet med ensamkommande förbättras.

Läs också: Hundratals ensamkommande barn försvinner varje år – så ska det förhindras

Annons