Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ensam utan anhöriga nekas färdtjänst

Ulla Bäck, 85 år, har nekats färdtjänst för andra gången, trots att hon saknar familj och anhöriga. – Jag förstår inte hur Färdstjänst Stockholm resonerar, säger hon.

Annons

Tidigare i veckan skrev NT om Roine Karlssons mamma som väntat i nästan tre månader på att få färdtjänst. Efter artikeln har många hört av sig och vittnat om liknande upplevelser.

En av dem är Ulla Bäck, 85 år, från Herräng. Hon har blivit nekad färdtjänst två gånger – trots att hon har en mil till affären och saknar anhöriga och familj som kan hjälpa henne.

– Jag förstår inte, ska inte kommunen hjälpa mig? Jag har inga barn eller anhöriga, jag är instängd i mitt hem, säger Ulla Bäck upprört.

I det senaste avslaget från 7 juli menar Färdtjänst Stockholm att läkarna inte kan bedöma hennes behov av färdtjänst som akut.

Ulla Bäck, som äter medicin för sitt höga blodtryck, uppger att hon har svårt att gå och tvingas ofta ta taxi när hon ska åka till närmaste affär i Hallstavik, för att köpa mat.

– Det blir dyrt så jag försöker ta bussen så ofta jag kan. Men det är långt att gå till busshållplatsen och på vintern får jag stå och frysa, berättar hon.

När Ulla Bäck har varit och handlat och burit tunga kassar är hon helt slut. Därför bunkrar hon upp med mat och planerar för flera veckor framåt.

Eftersom turerna till Hallstavik tär så pass mycket på krafterna, har hon hittills bortprioriterat nödvändiga läkarbesök.

För fem år sedan ansökte hon om färdtjänst men fick även då avslag.

– Färdtjänst menar att man inte får hjälp för att handla mat, då får man anlita en samarit i stället. Men då får man sån där skitmat som håller sig i en vecka, det vill jag inte ha. Jag vill bara ha hjälp med att handla mat en gång i veckan, förklarar hon.

Som lösning på problemet har Färdtjänst i Stockholm föreslagit att hon ska flytta närmare en affär. Men Ulla Bäck vägrar flytta på sig.

– Jag har bott här i hela mitt liv sedan jag var ung och jag vill fortsätta att bo i mitt hem så länge jag kan, säger hon.

– Jag skulle vilja veta hur de som sitter vid sina skrivbord i Stockholm tänker. Jag förstår inte hur de resonerar? Det finns fler än jag som drabbas.

Lisa Lindqvist, presskontakt på Färdtjänst Stockholm menar att det är helhetsbedömningen som avgör om färdtjänst beviljas eller ej.

I bedömningen tittar handläggarna på ifall en person har så pass svårt att förflytta sig att han/hon inte kan använda den allmänna kollektivtrafiken.

– Man behöver ha ganska stora svårigheter att förflytta sig för att få färdtjänst, säger Lisa Lindqvist.