Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Englamördaren får ersättning efter misshandel på anstalten

Livstidsdömde Anders Eklund misshandlades av två medfångar på Norrtäljeanstalten. Nu får han 20 000 i ersättning för lyte och men.

Anders Eklund blev svårt misshandlad i verkstaden på Norrtäljeanstalten år 2014. Två män överföll honom med sparkar och slag med tillhyggen. Eklund fick flera skador och fick sys både i huvudet och i näsan.

LÄS MER: Anders Eklund misshandlad på Norrtäljeanstalten

En gärningsman dömdes senare till fängelse i 1,5 år för den grova misshandeln. I samband med att ärendet avgjordes i hovrätten tilldömdes Eklund också 30 000 kronor i skadestånd. Den andre gärningsmannen avled medan rättsprocessen pågick.

LÄS MER: Två fångar åtalade för misshandel mot Anders Eklund

Efter misshandeln har en läkare bedömt att Eklund har fått en medicinsk invaliditet på 2 procent. Därför har Kammarkollegiet beslutat att betala honom 20 000 kronor i ersättning för "lyte och men samt anspänning i arbete och i daglig livsföring i övrigt." Ersättningen är skattefri och har redan satts in på Eklunds klientmedelskonto i fängelset.

LÄS MER: Sänkt skadestånd till Anders Eklund

Efter misshandeln flyttades Anders Eklund från Norrtäljeanstalten av säkerhetsskäl. Han avtjänar nu sitt livstidsstraff för morden på Engla Höglund och Pernilla Hellgren på Tidaholmsanstalten.