Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engagerade ortsbor utvecklar landsbygden

Försäljningen av Singö skola har väckt långvarig debatt. Även om den debatten i viss mån spårat ur är det en viktig debatt, som borde handla om hur vi utvecklar landsbygden, hur vi stoppar utarmningen av landsbygden när viktiga samhällsfunktioner som en skola försvinner och hur vi stödjer och uppmuntrar invånarnas engagemang.

Anmäl text- och faktafel

Debatten har hittills till stor del handlat om huruvida försäljningen av Singö skola till Singö utveckling är laglig eller inte. Som Christer och Ulla-Maj Blomqvist nyligen påvisat i en tänkvärd debattartikel (och som Mats Wedberg tidigare gjort) så är det en tolkningsfråga.

Det är min övertygelse att landsbygdens utveckling allra bäst gynnas av om många landsortsbor blir engagerade och går samman för att utveckla bygden och när eldsjälarna uppmuntras. Engagemanget ger ringar på vattnet. Vi har sett goda exempel på det på Väddö.

Det uppstår däremot en negativ effekt om kommunledningen misstänkliggör de som engagerar sig och hävdar att de enbart är ute efter att göra ekonomiska vinster. Alliansstyret tycks inte känna till att ekonomiska föreningar är en bra organisationsform de flest idéburna verksamheter och sociala företag väljer när de gör ekonomiska åtaganden. De väljer den formen därför att den till skillnad från aktiebolag inte kräver vinstavkastning till några aktieägare, som enbart bidrar med pengar. De väljer den därför att det ger större engagemang i verksamheten och större insyn för alla och för att vinsterna brukar investeras i företaget för att utveckla det.

Alla Singöbor inbjöds till ett ö-råd för att diskutera hur skolan skulle kunna komma bygden tillgodo. Efter flera möten med dåvarande kommunalråd bildades en ekonomisk förening. I dess stadgar måste man förstås skriva in vad som händer om föreningen upphör. Om de 170 medlemmarna senare beslutar om nedläggning beror det med all sannolikhet att verksamheten inte kunnat ge de inkomster som behövs eller att de insatser som krävts blivit övermäktiga.

En förening som är utan startkapital måste skaffa pengar om de ska köpa en lokal att hålla till i. Det har de gjort genom”crowd-funding” efter ett löfte från kommunen och efter intensivt arbete och egna uppoffringar. Eftersom skolan har mycket stora investeringsbehov som byte av värmesystem, vattenläckage och renovering kommer kapital i miljonklassen att vara nödvändiga att införskaffas. Det är därför som kommunen bör hålla sitt löfte och sälja skolan till bokfört värde. I annat fall kommer detta projekt vara helt omöjligt att genomföra.

Inkomsterna kommer att bli begränsade i en glesbygd som Singö, men föreningen kan vitalisera hela bygden. Det här är snarare ett högriskprojekt än en chans att tjäna pengar för medlemmarna. Naturligtvis satsar inte ortsbefolkningen massor med tid, energi och egna pengar för att enbart och eventuellt få tillbaks sina insatser med tre procents ränta om verksamheten skulle gå omkull om ett antal år.

När nu kommunalrådet Robert Beronius i en ny debattartikel skriver att det viktiga inte är vem som ska äga skolan utan vilken verksamhet som kommer att bedrivas är det mycket glädjande. Då kan Singö utveckling med sina planer på konserter, uthyrning av lokaler, barn och ungdomsverksamheter, lekparker, konserter, ateljéer, hemslöjd, kafé med mera ligga bra till. Det öppnar upp för att kommunledningen skulle kunna inleda nya diskussioner med Singö utveckling istället för att bedriva kampanj i sociala medier och ge ultimatum.

Om nya förhandlingar kan genomföras som en dialog och om en nedsatt försäljningssumma kan ses som en investering i landsbygdens utveckling värnar vi om civilsamhället eldsjälar. Om inriktningen är att försäljningen ska gynna bygden och inte enbart ge så stor kortsiktig inkomst som möjligt, är mycket vunnit även om inte Singö utveckling får köpa skolan. Får vi en ökad förståelse för hur viktig civilsamhället och engagerade ortsbor är för utvecklingen av landsbygden är mycket vunnit.

Bengt Annebäck (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel