Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engagerad miljövän slutar på Norrtelje Tidning

NTPLUS+ Än finns mycket att göra för att spara på jordens resurser. Anders Häggström, miljöledare vid Norrtelje Tidning, har i alla fall dragit sitt strå till stacken.

Den sista oktober lämnar Anders Häggström sitt jobb, men engagemanget för miljöfrågor lär inte gå över.

– Det kan bli en fortsättning i någon form, säger han.

Från att ha sålt försäkringar, hus och annonser fick Anders Häggströms arbetsliv en annan inriktning i slutet av 1990-talet.

Miljöfrågor började bli intressanta för företagen och 1998 nåddes Norrtelje Tidning av signalerna. Kunder, främst kommuner och landsting som ville använda tryckeriets tjänster, ställde miljökrav.

Här gällde det att hänga med.

– Det var inte så lätt att veta vad vi skulle göra. Det fanns ingen att fråga, säger Anders Häggström och berättar att han sökte stöd bland annat hos Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm.

Det ena gav det andra. När Norrtelje Tidnings nya tryckeri vid Estunavägen stod klart 1999 följdes inflyttningen av ett första miljöcertifikat. En prestation som Norrtelje Tidning var ensam om i branschen.

Energi- och avfallsfrågor, pappersförbrukning och hantering av oljor och kemikalier sattes under lupp.

– Ekonomi och miljö går hand i hand, säger Anders Häggström.

Sedan dess har fler och fler företag i tidningsvärlden följt efter. Nu är hela Stampen-koncernen, dit Norrtelje Tidning hör, miljöcertifierad.

Fortfarande finns en del att göra. Att ha för stora lokaler drar onödigt mycket energi till uppvärmning.

Att det blir många resor för att delta i olika sammanträden i en koncern gynnar inte heller miljön. Här skulle modern teknik kunna utnyttjas mera, påpekar Anders Häggström.

Trots goda resultat i det egna miljöarbetet är han bekymrad inför framtiden.

Politiker på de flesta nivåer är inte beredda att ta de beslut som krävs, menar han och hänvisar bland annat till att de svårigheter som FN:s klimatpanel, IPCC, har att enas om tydliga riktlinjer för arbetet.

Två områden som båda börjar på bokstaven K är Anders Häggström dessutom särskilt orolig för. Kärnkraften är den ena.

– Det är ändå anmärkningsvärt att två industriländer som Japan och Tyskland stänger sina kärnkraftverk även om det är av olika anledningar.

Det andra K:et har med kemikaliesamhället att göra.

– Det finns ju kemikalier överallt, säger Anders Häggström och berättat hur han själv förespråkat en liten insats vid bostadsrätten i Furusund.

En fibermatta under gruset, i stället för att nyttja kemikalier, håller ogräset borta.