Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En vink om hur partierna tänker sig valrörelserna

Den 25 maj är det val. Liksom den 14 september. Valet i maj gäller Europaparlamentet och valet i september gäller riksdagen, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige. Det finns därför fog för att kalla 2014 ett ”supervalår”.

Annons

Det var därför extra intressant att i går lyssna till årets första partiledardebatt i riksdagen. Den borde kunna ge en tydlig vink om hur partierna tänker lägga upp sina valkampanjer. En sak är i så fall mycket tydlig: EU-frågan är lågt prioriterad. Få av partiledarna nämnde EU, och då i första hand i samband med det svenska medlemskapet, en fråga som som ju inte avgörs i EU-valet.

Däremot gav gårdagens debatt mer besked inför höstens riksdagsval. Det är till exempel tydligt att Moderaterna tänker satsa på jobbfrågan. Fredrik Reinfeldt pratade nästan enbart om jobben i sitt huvudanförande, om hur viktigt det var att få så många som möjligt i arbete. Även Mikael Damberg, som företrädde Socialdemokraterna i debatten, pratade om arbete. Men han pratade också om skola, och, lite förvånande, om statens finanser, som han hävdade att alliansregeringen hade raserat.

Det är inte överraskande att Socialdemokraterna har jobben som en huvudfråga i årets val: det har man i alla val. Inte heller förvånar det att man gör skolan till en viktig valfråga: de dåliga resultaten i Pisa-undersökningen gör skolan till en svag punkt för regeringen. Däremot är det överraskande att man gör statsfinanserna till en huvudfråga. Men eftersom detta var den fråga alliansen vann valet 2010 på, har man insett att man måste försöka minska alliansens trovärdighet.

Det lär bli svårt. För även om budgeten gick med ett stort underskott i fjol, så är det helt enligt skolboken att underbalansera statsbudgeten när ekonomin behöver stimuleras.

En annan slutsats man kan dra av gårdagens debatt är att allianspartierna ser Vänsterpartiet som de rödgrönas svagaste kort. I förra valet avstod många från att rösta på ett rödgrönt parti, eftersom de var rädda för Vänsterpartiets ekonomiska politik. Den effekten vill allianspartierna gärna få även i årets val, och det var troligen därför som alliansens partiledare så hårt angrep Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt, framför allt när det gäller kongressbeslutet om sex timmars arbetsdag, men även partiets syn på valfrihet i välfärden.

Detta är en taktik som kan lyckas. Vänsterpartiet har en orealistisk politik, och många väljare är med rätta rädda för att partiet skall få inflytande.

För övrigt visade gårdagens partiledardebatt att det är väldigt tunt i Sverigedemokraterna bakom Jimmie Åkesson. Han är pappaledig och var inte med i gårdagens debatt. Han ersättare, partisekreteraren Björn Söder, var väldigt blek. Hans försvar av partiets förslag om abortbegränsningar och sambeskattning, i en debatt med Centerpartiets Annie Lööf, var riktigt pinsamt.