Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En utbyggnad vore mycket bra för Norrtälje

Det ser ljust ut för tingsrätten i Norrtälje. Under våren har nämligen Domstolsverket utrett framtiden för tingsrätterna i Stockholms län, och utredningens förslag innebär bland annat att kommunerna Österåker, Vallentuna och Vaxholm flyttas från Attunda tingsrätt till Norrtälje tingsrätt.

Annons

Det skulle innebära en mycket kraftig ökning av Norrtälje tingsrätt. I dag tar tingsrätten emot cirka 1 300 mål och har 17 anställda. Om Domstolsverkets prognos slår in kommer tingsrätten år 2025 att ta emot 3 400 mål och ha 43 anställda.

Att Domstolsverket utrett framtiden för tingsrätterna i Stockholms län beror på den kraftiga inflyttningen hit. Detta har gjort att antalet mål i tingsrätterna ökat mycket kraftigt, och att det blivit överbelastningar på de större tingsrätterna. En lösning på detta är att bygga ut de mindre, i Norrtälje och Södertälje.

Det här är helt andra signaler än dem som kom från Domstolsverket för tre år sedan. Då föreslog nämligen verket att Norrtälje tingsrätt och tre andra tingsrätter skulle läggas ner. På Domstolsverket hade man nämligen kommit fram till att det behövdes minst åtta domare på en tingsrätt, och eftersom Norrtälje tingsrätt bara hade fyra, så borde den läggas ner.

Domstolsverket fick dock inte igenom sitt förslag. Politikerna stoppade nedläggningen. Alla partier röstade emot, även om man kunde förstå att Moderaterna, med sin övertro på ”experter”, egentligen inte hade haft något emot att genomföra Domstolsverkets förslag.

Men nu tycks alltså Domstolsverket ha svängt vad gäller Norrtälje tingsrätt. Men egentligen har nog inte verket bytt åsikt. Domstolsverkets utredare pekar nämligen på att utredningsdirektiven förhindrar förslag om sammanläggning och nedläggning av tingsrätter, och att utökningen av Norrtälje tingsrätt är ett sätt att råda bot på ”de problem som är förknippade med en liten domstol”. Eftersom politikerna inte tillåter nedläggning av Norrtälje tingsrätt, och eftersom Domstolsverket fortfarande tycker att tingsrätten är för liten, så tvingas man föreslå att den byggs ut.

Det vore mycket bra för Norrtälje om tingsrätten byggdes ut så kraftigt som Domstolsverket nu föreslår. Norrtälje har tappat många statliga jobb, och det vore bra om det nu kom några nya. Dessutom behöver Norrtälje ha fler jobb för högutbildade, vilket det skulle bli med en utbyggd tingsrätt.

Det är därför bara att hoppas att inget händer som får nedläggningsivrarna i Domstolsverkets ledning att vädra morgonluft. Ett regeringsskifte i höst kan dock vara en sådan sak. Även om alla rödgröna partier 2011 stod bakom stoppet för nedläggning av de mindre tingsrätterna, så halverades antalet tingsrätter senaste gången Socialdemokraterna satt i regering. Detta vet man givetvis om på Domstolsverket.