Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”En trygghet som försvinner”

Jessica Eriksson och hennes sambo väntar barn i mars. Från och med årsskiftet måste hon åka från Hallstavik till Norrtälje för att få mödravård.

Annons

I samband med att vårdval införs för mödravården har Tiohundra AB beslutat att upphöra med barnmorskemottagningar i Rimbo och Hallstavik från årsskiftet. Vårdbolaget har valt att inte söka auktorisation då de bedömer att patientunderlaget är för lågt på orterna varför det är svårt att få ekonomi i verksamheten med den nya vårdvalsmodellen.

I Rimbo har det privatägda vårdföretaget Cevita Care ansökt om filialvård för mödravårdscentral och är i full gång med att rekrytera barnmorska.

– Vi hoppas vi kommer få vårt tillstånd snart och förhoppningsvis kan vi komma i gång så fort som möjligt, säger Björn Blidsten, verksamhetschef för Cevita Care i Rimbo där det redan i dag har gynekolog, barnläkare och allmänläkare anställda.

– När vi är i gång kommer vi välkomna även blivande mödrar från andra orter.

Tiohundra kommer från 1 januari endast att bedriva mödravård på barnmorskemottagningen i Norrtälje. En som kommer att drabbas av beslutet är Jessica Eriksson från Hallstavik som väntar sitt andra barn i mars.

– Det kommer att bli jobbigt att behöva pendla till Norrtälje, men framförallt är det en trygghet att ha mödravården nära, säger Jessica som gick på många kontroller då hon väntade sitt första barn.

– Nu är det lite mindre kontroller, men förra gången gick jag till mödravården ofta och det kändes bra att bara kunna åka ned dit om det var något man funderade på, säger Jessica som har flera vänner i Hallstavik som också väntar barn.

– Jag vill verkligen bo kvar i Hallstavik, det är här jag har min familj och mina vänner. Men jag känner många som har flyttat eller vill flytta.

Trots att hon bara är 21 år har hon fått se hur servicen på orten försämrats.

– Både Försäkringskassan och socialkontoret har stängt de senaste åren. Det är sorgligt, men det känns som att folk har börjat ge upp i Hallstavik, säger hon.

För några år sedan var mödravården i Hallstavik också hotad. Då mobiliserade boende på orten och till slut fick de också beskedet att verksamheten blir kvar.

Aleksandar Srndovic, ordförande i Pappers avdelning 68 och engagerad i Hallstaviksnätverket har redan aviserat att det finns för avsikt att skapa en kraftig opinion mot planen även denna gång. 19 november är det planerat en politisk debatt i Hallstaviks Folkets hus till vilken samtliga partier är inbjudna. Mötet ska bland annat behandla Hallstaviks framtid.

Men det lär även dyka upp frågor som rör nedläggningen av mödravården också.