Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En träbyggnadsstrategi för klimatet

I Norrtälje kommun byggs det för fullt, inte minst i staden och i Rimbo. Men byggandet kan göras mer klimatsmart genom att markant öka andelen hus byggda helt i trä. Småhus byggs redan i hög grad i trä, så det handlar främst om hur vi kan planera för fler flerfamiljshus i trä.

Trä är både ett miljövänligt och ett klimatsmart material. Träd tar upp koldioxid när de växer och kolet lagras sedan i träet. Trä kan i bästa fall dessutom återvinnas innan det till slut förbränns och blir till elkraft och värme. Idag har utvecklingen av flerfamiljshus i trä kommit långt och i många kommuner har man antagit tydliga träbyggnadsstrategier. Centerpartiet anser att det nu är hög tid att blanda in en hög andel trähus i de moderna stadsdelar som byggs – de får inte utvecklas till betonggetton!

När man talar om ett hus klimatpåverkan är det inte bara energiförbrukningen under brukandeperioden som är avgörande, utan hela livscykelperspektivet. Det innebär att man bedömer klimatpåverkan under byggnadens hela livslängd – från själva byggprocessen, hela brukandeperioden och sist men absolut inte minst hur materialet kan ge positiva effekter även när byggnaden så småningom rivs.

Förr var det vanligt att man återanvände trä från gamla hus, när man byggde nya. Det var heller inte ovanligt att man flyttade hela hus. Ett modernt exempel på detta synsätt är Östermalms Saluhall i Stockholm. När den anrika saluhallen skulle renoveras, byggdes en ny saluhall i trä på torget utanför. Den användes 2016 – 2020 och kan nu monteras ner och återanvändas på en annan plats.

Trä som inte återanvänds kan med fördel förbrännas och ge både elkraft och fjärrvärme och kan då ersätta fossila bränslen. Följden blir att kretsloppet tillförs en minskad mängd koldioxid.

Vid allt kommunalt byggande ska möjligheten att bygga i trä prövas. Centerpartiet har aktivt verkat för att Norrtälje kommun tydligt ska peka ut färdriktningen mot ett ökat träbyggande i det förslag till Miljö- och Klimatstrategi, som just nu sammanställs och som kommer att presenteras senare under året.

Stefan Lindskog (C), Vice Ordförande Bygg & Miljönämnden

Gunnar Englund (C), Kretsordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel