Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En stadsarkitekt är inte lösningen på alla problem

Kommunstyrelsen sa i måndags ja till skelettplanen för Norrtälje hamn. Bara Miljöpartiet reserverade sig, vilket gör att allt pekar på att planen kommer att antas vid nästa fullmäktigemöte, den 14 april.

Annons

Det är bra. Skelettplanen pekar ut var gator, parker och torg skall finnas i det nya hamnområdet, och ger en ram för det fortsatta arbetet med hamnprojektet. Utifrån skelettplanen kan sedan detaljplaner tas fram för de olika kvarteren i hamnområdet.

Folkpartiet sa ja till skelettplanen i kommunstyrelsen, men gjorde ett särskilt uttalande. Folkpartiet vill bland annat ha en bättre ekonomisk redovisning av projektet. Man tycker också att hamnområdet och den övriga staden måste bli en helhet, och att kommunen därför måste få en stadsarkitekt, som kan hålla ihop ”hela stadens gestaltning och utveckling”.

Det är inte första gången det förs fram krav på att Norrtälje kommun skall skaffa sig en stadsarkitekt. Tvärtom, kravet har ställts otaliga gånger sedan kommunens senaste stadsarkitekt slutade för 14 år sedan. Kravet har kommit från många olika håll, bland annat från kulturpersonligheter och politiker. I december i fjol motionerade till exempel två socialdemokrater i kommunfullmäktige om behovet av en stadsarkitekt.

Och visst kan det vara bra med någon som har det övergripande ansvaret för hur det ser ut i kommunens tätort. Samtidigt är det lätt att tro att många av dem, som kräver tillsättandet av en stadsarkitekt, gör detta för att de tror att stadsarkitekten skall ha samma syn på stadens utformning som dem själva. Samma gäller för dem som kräver att Norrtälje stad skall få ett skönhetsråd, ett annat krav som ofta förs fram.

Men så lär det inte bli. Vad som är vackert handlar i mångt om tycke och smak. Det är därför svårt att tro att alla som kräver en stadsarkitekt har precis samma smak. Några kommer därför att bli besvikna över stadsarkitektens beslut. Och det kanske till och med är så att de allra flesta blir besvikna: det finns många arkitektritade hus och kvarter som de allra flesta anser som fula.

En stadsarkitekt är därför ingen universallösning för att göra Norrtälje stad vackrare eller mer funktionsduglig. Inte heller kommer en stadsarkitekt självklart att bevara stadens karaktär. Flera av de hus som många anser som de fulaste i Norrtälje stad byggdes under den tid som kommunen hade en stadsarkitekt.

Folkpartiet har en poäng i att det behövs någon som ser till att hamnområdet och resten av staden blir en helhet. Någon bör därför få den uppgiften.

Om den personen får titeln stadsarkitekt eller inte är mindre viktigt. Däremot kan man nog vara helt säker på att oavsett hur hamnområdet utformas, och oavsett om det finns en stadsarkitekt eller inte, så kommer vissa att tycka att området är vackert medan andra tycker att det är fult. För så är det med tycke och smak.