Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En sorgens dag i Djurgårdsfamiljen"

Klubbens sportchef, Bo Andersson från Rö, om dödsmisshandeln i Helsingborg.

Bara 40 minuter hade gått av den allsvenska säsongen. Då tog sig en ensam Djurgårdssupporter in på planen och sprang nästan ett varv innan funktionärer brottade ner honom.

Plötsligt vällde fler Djurgårdsanhängare in på planen och Martin Hansson blåste av matchen och årets första fotbollsallsvenska publikskandal var ett faktum, en skandal som dock hamnar i skymundan av det faktum att en människa mist livet.

Oroligheterna inne på Olympia började i samband med att ett rykte spreds på läktarna att en Djurgårdssupporter blivit misshandlad på väg till matchen – och avlidit av sina skador.

Djurgårdsanhängare skanderade "Mördare, mördare, mördare" i riktning mot hemmasupportrarna. Situationen med supportrar inne på planen och den hätska stämningen gjorde att domaren tillsammans med fotbollsförbundets matchdelegater fattade beslutet att inte återuppta matchen. Polisen kunde inte längre garantera säkerheten inne på arenan.

Ryktet visade sig vara sant. En 43-årig man påträffades svårt skadad vid 14-tiden i centrala Helsingborg och fördes till Helsingborgs lasarett där han sedan avled av sina skador.

– När polis och ambulanspersonal kom till platsen låg mannen svårt skadad på marken nedanför trappan, säger polisens presstalespersonen Ewa-Gun Westford.

Djurgårdens sportchef, Bo Andersson från Rö, fick besked om dödsfallet när ungefär en halvtimme hade spelats av matchen.

– Det var ingen huligan. Det var en vanlig supporter, en fyrabarnsfarsa som gillade att gå på fotboll, säger Djurgårdens sportchef, Bo Andersson från Rö, till Sportbladet  angående den avlidna 43-åringen.

Andersson kände den 43-årige mannen och mötte upp med mannens broder i Helsingborg för att ta avsked.

– Fotbollen har mindre betydelse en sådan här dag. Jag kände honom personligen och har träffat hans bror. Mina tankar går till hans familj, barn, syskon och föräldrar. Det här är en sorgens dag i Djurgårdsfamiljen. Det är en stor sorg man känner, det är bara mörkt, säger Andersson till Expressen .

Polisen i Helsingborg bekräftade på söndagskvällen att misshandeln kommer att rubriceras som dråp. Vid åttatiden på kvällen fanns ännu ingen misstänkt gärningsman. Efter den avbrutna matchen var stämningen fortsatt stökig. Under Djurgårdssupportrarnas avmarsch kastades föremål mot polisen.

Bråk inne på och utanför fotbollsarenor är inget nytt, men dödligt våld är sällsynt. Dödsfallet är det andra i samband med supportervåld. I augusti 2002 misshandlades en IFK Göteborg-anhängare till döds när IFK-supportrar drabbade samman med AIK-fans på Södermalm i Stockholm.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är förkrossad över att svensk fotboll på nytt skakas av våld.

– Vi gör allt vi kan för att stoppa våldet inne på och i anslutning till arenorna. Men mot enskilda personers galenskap och deras våld, det går inte alltid att skydda sig emot.