Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En skitsak blev en lektion i Facebook

Sjätteklassare på Parkskolan fick testa sociala medier genom att leta hundbajs runt skolan och lägga ut resultatet på Facebook.

När klass 6 i Parkskolan i Norrtälje inventerade sin närmiljö hittade man 136 hundbajsar runt skolan.

– Vidrigt, tycker eleverna.

Det var i en övning kring fenomenet Facebook, som klassen tog hundbajs till hjälp för att se hur sociala medier fungerar. Fritidsledare Tony Zetterqvist berättar:

– Förra året trampade jag i en hundbajs vid skolan. Vi tog det som exempel på hur man kan lägga ut olika ämnen på Facebook för att sedan se hur meddelandet sprider sig över världen.

Flickorna i klassen gav sig ut i terrängen runt skolan och räknade, medan pojkarna ägnade sig mer åt ämnet på distans. Sedan skrev klassen på nätet: ”Hej! Vi har en gångväg som vi kan gå på rasterna runt vårt skolområde som är 600 meter långt. Idag när vi gick runt så fann vi 136 hundbajsar som ligger på eller precis vid sidan av gångbanan ... Plocka upp efter er/era hundar.”

På en dryg vecka hade meddelandet delats 1 500 gånger.

– Det betyder att ungefär 220 000 personer har sett det, säger Tony Zetterqvist. Där ser man Facebooks kraft. Det är fyra gånger Norrtäljes befolkning.

Däri ligger också en viss fara.

– När man lägger ut en bild på sig själv på badstranden, är det kul för kompisarna, säger Tony Zetterqvist.

– Men bilden kan också fångas upp av personer med snuskig fantasi. Det måste man alltid tänka på när man håller på med Facebook.