Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En rosengård med njutning för sinnena

Smaken av klassiskt nybakat, synen och doften av rosor, ljudet av porlande vatten och känslan av total avkoppling. På Café Rosengården förenas alla sinnen i en konstnärlig miljö.
Rosenmuffins och rossocker. Hitta din favorit!

Rosengården erbjuder inte bara lyxigt hembakat fika. Här kan du också köpa keramik- och betongsaker signerade Birgitta Fagerlund eller Björn Nordén eller promenera runt i rosenträdgården. Serveringen och butiken ligger på Carl Wahrens väg mitt i Hallstavik, i ett omgjort garage med betonggolv.

Men för fika är det utomhus som gäller, i trädgården som rymmer närmare 50 sorters rosenbuskar i grupperingar och ett antal sittgrupper för gästerna. Tanken är att besöket ska kännas som att man är hemma hos mormor på bullkalas.

Pittoreskt är ordet som kommer på tungan. I den gamla villaträdgården står en faluröd villa från 20-talet, omgiven av oräkneliga rosenbuskar i nyanser från nästan genomskinligt till djupaste rött. Vatten porlar ner i stora grå blad av betong, som har sällskap av bland annat en prinsesstårta av dito material.

Hantverkarpar– Konceptet med verksamheten är att den står på tre ben – trädgården med rosor och trädgårdsdesign, krukmakeriet och serveringen. Vi vill väcka intresset för trädgårdsarbete och kunskapen om rosor på det här sättet. Det är samma sak att jobba med lera som att baka. Det händer hela tiden saker man inte är beredd på. Det slår an något genetiskt i människan med lera och brödbak, säger Birgitta Fagerlund.

Hon håller kurser i keramik, ett hantverk som hon och maken har gemensamt. Men medan Birgitta Fagerlund bakar bullar, småkakor och bakelser påtar Björn Nordén, som har kunskapsdiplom i denna konst, bland rosorna. Vi är här för fikat i kaféet som håller öppet torsdag till söndag fram till 12 augusti.

Birgittas traditionella kaffekalas – ingen kaffe latte så långt ögat når – vilar på grundrecept, vissa ärvda (morfars kardemummakaka) av sju sorters kakor, både hårda och mjuka och tårta.

Bakelserna görs i ordning för varje gäst som beställer, så att de ska vara så färska som möjligt. Med en liten verksamhet är det svårt att göra stora tårtor, ingen kan riktigt veta hur många besökare det ska bli. Men många har redan blivit stammisar, och framförallt uppskattas trädgården och kaféet av hundägare. Alla fyrfota vänner är välkomna på kafferep.

– Det är trivsamt att ha folk i trädgården, och vi fyller nog en social funktion också. Några kommer hit ensamma och vill sitta och prata.

Rosor på och i kakornaPå Rosengårdens café får alla gäster rosen på sin bakelse. Bakelserna och småkakorna är inte bara himmelskt goda, de är också vackra att se på. Rosenbladen kommer till användning både som smaksättare i bland annat rosenmuffins, men också som dekoration till chokladtårtan. Birgitta Fagerlund väljer omsorgsfullt ut djupt cerisa rosenblad till serveringen i dag.

– Det är en hel vetenskap och man kan bre ut sig i språket ungefär som vinkännarna. De har väldigt olika smak, berättar Björn Nordén.

– Vi har provsmakat alla sorter i trädgården, berättar Birgitta Fagerlund.

Sommarbakelsen vilar på en mjuk sockerkaksbotten som täcks av grädde och därefter jordgubbar, som Björn Nordén berättar är nära släkt med rosen och förstås passar ännu bättre i sammanhanget, och citronmeliss från den egna trädgården. Kronan på verket är riven choklad som ger bakelsen lite sting. Denna enkla bakelse är populär bland tyska besökare, berättar Birgitta Fagerlund.

Kanske är det just det enkla som gör att hennes bakverk går hem.

– Smakerna ska man känna igen. Kakorna väcker minnen hos många gäster, säger hon.

Växande planIdén om ett kafé väcktes redan på 1990-talet, när paret hade en kolonilott i Stockholm.

– Grannen sålde korv vid sin kolonilott och vi tänkte att här skulle man ha fika!

De hittade 2003 en stor gård i Småland, med plats för vänner, keramikkurserna och där också trädgårdsintresset växte fram ännu mer. Efter några år blev det Rosengården i Hallstavik istället, närmare hemmet i Stockholm. Förra sommaren öppnade de kaféet här.

Allting som handlar om skapande verkar intressera paret, vare sig det är bakning, trädgårdsodling eller keramik. Birgitta Fagerlund har en grundutbildning som kock, samt utbildning i konsthantverk och friskvård, och Björn Nordén fortsätter gå kurser i trädgårdsdesign. Till nästa år ska ännu fler rosenrabatter anläggas i trädgården. Allt detta planeras under vintern.

– Nuförtiden vill man ha upplevelser som gäst. Det får man här, man får en rofylld miljö där alla sinnen är med, säger Björn Nordén.