Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En rättvis klimatomställning för Norrtälje

Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland och resan dit innehåller både omställning, framtidsoptimism och tron på grön teknik. Men för oss socialdemokrater är det också avgörande med en rättvis klimatomställning, som hela svenska folket kan ta del av.

Kostnaden och ansvaret för klimatomställningen ska inte ligga på den enskilde, på glesbygden eller på människor med låga inkomster. Det är bara tillsammans vi kan klara omställningen.

Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Ytterst gör vi detta för att lämna efter oss en beboelig planet till våra barn och barnbarn.

Regeringen har nu presenterat sin budgetproposition och vill med denna bland annat att det ska vara enklare och mer lönsamt att investera i förnybar energi för eget bruk, till exempel i solceller och solvärme. Vi ökar medlen till investeringsstödet för solceller med 300 miljoner kronor. Totalt finns då 835 miljoner kronor för satsningen på solceller och energilagring. Vi föreslår också i budgeten för 2019 ytterligare 500 miljoner till stödet för solceller. Sammanlagt kommer det därmed att finnas 1,2 miljarder kronor tillgängliga för investeringsstödet under 2019.

Vid installation av solceller finns det nu flera olika stöd att ta del av och regeringens beslut om investeringsstöd till solceller gäller företag, offentliga och privata organisationer samt privatpersoner. Sedan tidigare finns också möjlighet för mikroproducenter av förnyelsebar överskottsel att få skattereduktion samt rot-avdrag om investeringsstödet inte har tagits i anspråk.

År 2018 fanns det enligt SCB närmare 30 000 hushåll i Norrtälje varav exempelvis 16 405 registrerade småhus med äganderätt. Vi hoppas och tror att flera av dessa kommer att få ta del av solcellsstödet, för i omställningsarbetet gäller inga enskilda alexanderhugg utan att många bäckar små blir en stor å. Vi har bestämt oss, inlett resan mot världens första fossilfria välfärdsland och för framgångar gäller vilja och målmedvetet arbete. Sverige ska gå före i klimatomställningen, där arbetet ska ske rättvist och som är till gagn för hela svenska folket.

Ulrika Falk (S), oppositionsråd Norrtälje

Markus Selin (S), riksdagsledamot, Täby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel