Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En pärla som vill utöka på Rådmansö

Pärlmakeriet i Östernäs har vuxit ur sin kostym. Med en nybyggd utställningsdel och större verkstad öppnar smyckesdesigner Carina Flodin dörren till en ny framtid. – Min dröm är att kunna leva på det här. Året om.

Annons

Rådmansö. När NT hälsade på hos Carina Flodin i juni 2011 var Pärlmakeriet fortfarande en hobby. I dag är Pärlmakeriet hennes livslina och heltidssysselsättning. Och det bästa hon vet.

– Att arbeta med pärlor är att leva här och nu. Det blir som en egen lite värld, säger Carina Flodin.

Och det är samma små förunderliga världar som lever i hennes pärlor. Här finns havet med korallrevsfiskar och maneter med svajande tentakler, blommors brokiga stjälkar och spretiga blad. Och regnbågen. Och mönster i alla former och färger.

– Jag vet inte riktigt var jag får allting ifrån. Jag inspireras av naturen runt omkring. Här ute är skärgården väldigt påtaglig och det är också den som gett mig idén till sjöräddningshjärtat, säger Carina Flodin, och plockar fram en liten blå glaspinne med ett rött kors inuti.

Det är en stringer, glasmaterialet, till den nya pärlan. Den har Carina Flodin gjort själv på något sätt som är svårt att förklara. Glas i glas i glas. Stringern klipper hon i små bitar och smälter, för att sedan bränna ihop med ett blått och vitt glashjärta med silvervågor av glas och bladsilver.

– Jag ville göra någonting som kommer till nytta för andra. När jag säljer hjärtat går en del av pengarna till sjöräddningssällskapet. Det känns viktigt här ute, säger hon.

Att göra sjöräddningshjärtat tar henne cirka två timmar, och då görs allt från scratch. Det är en komplicerad process som kräver kemisk balans och konstnärlig fingertoppskänsla.

Resultatet, om allt går vägen, är en pärla som kan hålla i tusentals år. De äldsta glaspärlorna som återfunnits är daterade till fler tusen år före Kristus och tillverkades enligt samma grundprinciper som Carina Flodin använder sig av i dag.

Och hållbart färska är också de hallon, blåbär och jordgubbar som Carina Flodin har börjat tillverka i guldrosa och blått. De ska med till utställningen på Wallinska galleriet i mitten av maj. Då kommer hon även att demonstrera pärlmakeri på plats för alla som vill lära sig hur man gör och se hur glaspinnar plus eld blir pärlor.

– Jag vill alltid ha med mig utrustning så att jag kan visa hur pärltillverkningen går till. Hantverksprocessen är sån viktig del i det hela, säger Carina Flodin och fortsätter:

– Hemma i verkstan kommer folk och tittar och förundras över att jag faktisk tillverkar pärlan på plats, då får de en djupare inblick och förståelse.