Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En budget som tar ansvar för välfärden, klimatet och framtiden

Alliansens budget för Norrtälje kommun är en budget som tar ansvar för en sund och hållbar ekonomi och som därmed också tar ansvar för välfärden. Det gör vi bland annat genom att sätta ett högt överskottsmål. Därigenom minskar vi kommunens lånebehov och räntekostnader, vilket i sin tur ger mer pengar över till välfärdssatsningar i framtiden.

Därigenom står kommunen också starkt rustad för sämre tider. Därigenom möjliggörs också fler investeringar i vägar, skolor och äldreboenden.

En av de enskilt viktigaste frågorna under de senaste åren, och som kommer vara en av de viktigaste frågorna framöver, är klimatet. På detta område har vi som mål att 2030 ha en helt fossilfri kommunal verksamhet och till 2045 ha en helt klimatneutral kommun som geografiskt område.

Detta kommer att uppnås genom att vi nu har tagit fram sätt att konkret mäta vad vi släpper ut och hur mycket vi släpper ut. Med detta i ryggen kommer vi kunna se vad vi behöver minska mest och på det sättet nå målet om att minska utsläppen med minst 16 procent per år.

Den enskilt största satsningen vi gör ligger på skolan. För att avlasta lärare satsar vi i årets budget på lärarassistenter och vi fortsätter satsningar på elevhälsan och på goda lärandemiljöer. Vi stärker också arbetslinjen och förenklar vardagspusslet för föräldrar som arbetar på obekväm arbetstid genom att införa nattomsorg. Utöver det kommer vi att införa ett aktivt skolval, anställa fler behöriga lärare och införa ett elevhälsoindex.

En annan stor satsning och prioriterad fråga är tryggheten. Tryggheten har under lång tid sakta men säkert sjunkit och har tyvärr inte visat någon trend på att börja stiga igen. För att öka tryggheten utökar vi därför nu antalet ordningsvakter och fältassistenter. Dessutom har vi ansökt om att få sätta upp kameror på fler ställen, inte minst på pendlarparkeringarna. Vi inför också en särskild räddningsnämnd och vi vill utreda förutsättningarna för att införa ett trygghetsnummer i samverkan med polisen.

Alliansens budgetförslag främjar också egen försörjning och integration. En konkret integrationsstrategi med fokus på egenförsörjning och delaktighet ska tas fram och börja implementeras. En central målsättning blir att genom bättre samordning mellan olika aktörer i samhällets ansvarskedja och i nära samverkan med näringslivet identifiera möjligheter till utökade praktikplatser, enkla jobb och utvecklingsmöjligheter för högutbildade nyanlända, i syfte att förkorta tiden till egenförsörjning.

Alliansens budget lovar inte allt åt alla. Framförallt skjuter den inte upp dagens problem till morgondagen och överlåter framtida generationer betala för dagens välfärd. För den som får betala för en politik som lovar allt åt alla och inte tar ansvar - det är välfärden och våra framtida generationer.

Bino Drummond (M), kommunalråd

Anders Olander (C), kommunalråd

Robert Beronius (L), kommunalråd

Göte Waara (KD), gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel