Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En bibliotekskatt kan lyfta en biblioteksskatt

Annons

Regeringen presenterades nyligen med en nationell biblioteksstrategi: Demokratins skattkammare. Det inspirerade mig att låna en bok, Historiska katter (2018), som jag hittade i Edsbros fina biblioteksfilial, den som hotas av nedläggning. Författaren var nämligen regeringens strategiutredare Erik Fichtelius. Fanns där något tips?

Anmäl text- och faktafel

I boken beskriver han 2 x 9 kattliv: kända katter, rika katter, kloka katter, politiska katter. Och modeikonen Karl Lagerfelds oanständigt bortskämda Choupette. Samt en kattunge som någon släppt ner i bokinkastet på biblioteket i Spencer, USA, en vinterkväll när det var minus 15° och full snöstorm.

Godhjärtad bibliotekspersonal tog hand om kissen som döptes till Dewey. Han blev en favorit och vände kurvorna över besökare och boklån kraftigt uppåt. Här finns något att ta till sig om vi ska få behålla vår biblioteksfilial, tänkte jag,

Dewey blev snabbt hemmastadd. Gillade att ha människor omkring sig. Hälsade alla låntagare genom att stryka sig mot deras ben. Han blev kung över bibblan, någon att tala med och om. Och om det talades. Han har porträtterats i 270 tidningar globalt. Han har varit på nationell tv, boken om hans liv har sålts i över en miljon exemplar, översatts till 30 språk bland annat svenska. (Låna genom Edsbro bibliotek!)

Han levde gott. Fick klättra i hyllorna, åka med bokvagnen och ligga som en schal över bibliotekariens vänstra axel. Antalet låntagare fördubblades och biblioteket blev en populär mötesplats eftersom Dewey så charmigt brukade hoppa upp på bordet och gå runt bland kaffekopparna och hälsa på alla och en var. Crystal tjöt av förtjusning när han skuttade upp till henne i hennes rullstol. Dewey var succé!

Tro inget annat, det här är allvar. I USA finns The Library Cat Society, uppger Fichtelius. Vid Uppsala universitet har skrivits en magisteravhandling, ”En transdisciplinär studie om bibliotekskatter och deras påverkan på bibliotekets roll som mötesplats” (Lotz 2017). Där visas att de bidrar till en lättsam och lugn atmosfär, fler goda samtal och social integration. Besökarna engagerar sig genom gåvor och många regelbundna besök. Det senare, precis vad vi behöver i Edsbro!

Dewey var också en lönsam katt. En av böckerna om honom inbringade 1,2 miljoner dollar. Den summan skulle till och med betala vår kommuns nya dyra bokbuss.

Erik Fichtelius sensmoral: ”Boken skildrar hur ett bibliotek inte bara är en samling böcker, utan en kärleksfull verksamhet som möter sina besökare med respekt och värme. I ett sådant bibliotek passar en riktig bibliotekskatt fint.”

Och min sensmoral: ”Politiker och chefer, lås inte fast er i problemen. Tänk nytt, inspirera, dra in oss, berätta vad böckerna betyder, låt oss känna lusten och ert engagemang. Då kommer nog pengarna fram.”

Och kulturchefen! – En katt på en bokbuss? Skulle inte tro det.

Casten von Otter, Edsbro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel