Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”En åttondelsfinal är ingen omöjlighet”

I morgon tisdag börjar junior-VM i badminton för Daniel Ojaäär från Bergshamra.

Annons

I torsdags förra veckan slog sig NT-sporten ned med 18-årige badmintonspelaren Daniel Ojaäär från Bergshamra. Dagen innan han via Turkiet flög ned till Thailand för att inleda förberedelserna inför junior-VM i Bangkok.

– Det är en stor skillnad att idrotta i en annan tidzon och värme så det krävs några dagars förberedelser, säger Daniel Ojaäär.

– Det blåser mycket i badmintonhallarna från air condition-maskinerna så det gäller att hitta rätt in i hallen. Men jag har några dagar på mig att göra det.

Att JVM avgörs just i Thailand ser resvane Ojaäär som ett roligt äventyr.

– Jag spelar sju-tio internationella tävlingar varje år och gillar verkligen att resa. Det är kul att se andra kulturer och knyta nya kontakter.

Sverige skickar två spelare till Thailand: Ojaäär och hallänningen Felix Burestedt. Båda spelar singel och ställer tillsammans upp i dubbelturneringen.

För Ojaäär innebär mästerskapet debut i JVM-sammanhang. I fjol var han nära att få vara med när JVM avgjordes i Tokyo.

– Jag föll på målsnöret då. Årets JVM blir en bra erfarenhet, jag blir seniorspelare nästa år. Jag ser inte JVM som en stor turnering utan som en i mängden och ett steg på vägen mot mitt mål som är att bli en så bra seniorspelare som möjligt.

– Jag känner mig i bra form. För två veckor sedan nådde jag semifinal i The Danish Junior Cup. I förra veckan var jag förkyld men det är inget som ska påverka mitt spel i Bangkok.

Ojaäär har spelat sex matcher den här säsongen med sitt Täby i elitserien. Klubben han gjorde elitseriedebut med för två år sedan och som han etablerade sig i förra säsongen.

– Mot de mindre klubbarna i elitserien kan jag vinna mina matcher ganska klart. Jag känner att jag hänger med i elitserien trots att jag är juniorspelare.

JVM är en utslagsturnering. För Ojaäär väntar kanadensiske Benny Lin i runda ett i morgon tisdag klockan 08.05 svensk tid. Lin är rankad 288 bland junior i världen, Ojaäär 47.

–Det gäller att jag är på tårna annars åker jag ut direkt. Jag har ingen målsättning, utan tar en match i taget. Jag är i bra form och har jag tur med lottningen så kan det gå bra. En åttondelsfinal är ingen omöjlighet.

Känner du dig nervös, det är ju ändå din JVM-debut?– Nej, jag njuter av stora mästerskap. Ju större turnering jag spelar desto mer fokuserad blir jag. Jag mår bra av stora mästerskap.

För att få spela just en åttondelsfinal krävs det att Ojaäär vinner tre matcher.

Vad är det som talar för att du når dit?– Får jag rätt lottning och spelar mitt bästa så vet jag att jag har en hög nivå.