Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emil från Norrtälje gör Gardells musikal

Snart förvandlas livet till en schlager för musikalartisten och Norrtäljesonen Emil Schillén. I höst står han på scenen i en fartfylld uppsättning, signerad allas vår Jonas Gardell.

Annons

Passion, intriger och framgångens pris. Det är några av ingredienserna i Jonas Gardells ”Livet är en schlager”, från början en film vars manus Gardell sedan omstöpt till musikalform, tillsammans med låtskrivaren Fredrik Kempe.

– Jag är bekant med Fredrik och det var genom honom jag fick reda på att det skulle vara audition. Det var en stängd och inte öppen audition, berättar Emil Schillén.

Efter ett tag fick han veta att han fått en mindre roll som uppassare till schlagerdivan Sabina som figurerar i uppsättningen, som har premiär den 11 september på Cirkus i Stockholm.

– Det är som sagt en mindre roll men jag känner att den är som skapt för mig. Den ska bli otroligt rolig att göra.

Att få träffa författaren bakom verket, Jonas Gardell, innebar en del nervositet.

– Han är en stor förebild. Men så fort jag fick träffa honom kändes allt helt avspänt, nästan familjärt, säger Emil, som har vuxit upp i Norrtälje och bodde här tillsammans med sina föräldrar och syskon tills för ett par år sedan.

I dag bor han i Göteborg där han bland annat har medverkat i La Cage aux Folles, en musikal som ställer minst sagt höga krav på de medverkande. Och snart går flyttlasset igen, till Stockholm.

– Jag har haft en väldig tur som har haft jobb ända sedan jag gick ut Balettakademien för tre år sedan. Jag känner mig lyckligt lottad, konstaterar han.

Men allt har inte varit en dans på rosor. År 2012 gick Emil Schillén in i väggen, efter att ha arbetat högintensivt med alltför stor press från sig själv och omgivningen.

– Det kändes faktiskt som att gå rakt in i en betongvägg, så jag förstår helt innebörden i det uttrycket. Jag kunde sova 15, 16 timmar i sträck per dygn och kunde knappt göra någonting alls.

Under den första tiden var han oförmögen att arbeta, och fick rådet att gå ut i skogen och lyssna på fåglarna eller flyta runt i en bassäng.

– Men ärligt talat gav det mig panik! säger Emil med ett befriande skratt.

I stället gick vägen tillbaka via andrum och pauser från jobbet, och genom att dra tydliga gränser mellan arbete och fritid.

– Vår bransch kan vara väldigt pressande. Men jag har lärt mig att jag måste ha en balans. Bara för att mitt jobb också är min stora hobby så betyder det inte att jag ska hålla på med det jämt.

I dag säger sig Emil vara så gott som återställd och han ser med glädje fram emot sitt kommande engagemang.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Att få jobba med Gardell, Helen Sjöholm och Peter Jöback – det kunde inte bli bättre.