Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elproduktionen i Sverige är för låg

Vintern är här och så fort det blir riktigt kallt kommer debatten om de höga elpriserna att starta.

Ofta hävdas att avregleringen av elmarknaden är orsaken till de höga elpriserna. Men problemet med den svenska elmarknaden är inte avregleringen utan att vi lider brist på produktionskapacitet för el.

Avregleringen av elmarknaden var till allra största del bra. De höga elpriserna beror på tidigare regeringars försummelser.

När Barsebäck lades ner för drygt tio år sedan ersatte man inte den kapacitetsbrist som uppstod. De kvarvarande kärnkraftverken var i behov av såväl teknisk som säkerhetsmässig uppgradering. Men istället för att rusta den svenska kärnkraften valde man att inte göra någonting. Och här står vi nu idag med höga elpriser och kapacitetsbrist.

Alliansregeringen har gjort mycket för att få svensk energiproduktion på fötter igen, men det tar tid att förändra inom energiområdet.

Miljöpartiet påstår ofta att vi har för mycket el i Sverige och att vi kan lägga ned två kärnkraftsreaktorer till. Men sanningen är precis tvärtom: Vi lider brist på energi. Det eventuella överskottet MP pratar om bygger på antagandet att den svenska kärnkraften går maximalt, vilket MP vill förbjuda, och att de nu tack vare Alliansregeringen uppgraderats, vilket MP ville förbjuda.

Själva grundpåståendet att Sverige har ett elöverskott på helåret är inte heller ett bra argument för att lägga ned kärnkraften. Just den siffran är i själva verket ganska ointressant, för det innebär att det elunderskott vi har på vintern kan kvittas lika med det elöverskott vi har på sommaren. Det är säga att du har det i genomsnitt väldigt behagligt när du står med en fot i frysboxen och den andra foten i en glödhet ugn. Med MP:s logik ska svenska folket skall alltså nöja sig med att leva i mörkret och kylan på vintern därför att de sedan kommer att ha gott om el och värme på sommaren, eller importera el till skyhöga marginalpriser på vintern eftersom elen kommer bli billigare på sommaren.

Elektricitet och övrig energi är avgörande för vår civilisation. Mänsklighetens utvecklingspotential är enorm, säkerligen helt omöjlig att förutspå, men också helt ogörligt utan tillgång till energi.

Svenskt välstånd skulle inte ha varit detsamma om inte tillgången till elektricitet varit god. Vi behöver därför se till att tillgången till elektricitet framöver inte äventyras, detta samtidigt som vi minskar de negativa effekterna av energiproduktionen. Klimathotet är vår generations största globala utmaning, tyvärr säkerligen även ett par kommande generationers största utmaning likaså. Det måste vi ha i åtanke när det gäller hur vi utformar vår energipolitik, inte minst när det gäller elproduktion.

Redan i dag är Sveriges elproduktion nästan helt klimatneutral, tack vare vattenkraft, kärnkraft och bioenergi. Att avveckla kärnkraften vore förödande för klimatet, jobben och vår framtida välfärd.

Dagens reaktorer ska därför ersättas med nya när de har tjänat ut, samtidigt som satsningen på vindkraft och andra förnybara energikällor måste fortsätta. Vare sig vi eller klimatet har råd att schabbla med energiproduktionen, vi behöver såväl vatten-, kärnkraft som andra klimatneutrala energislag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel