Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elliott Murphy spelar på Skebopuben

Han är kompis med Springsteen, har varit i rockbranschen sedan 1970-talet och älskar fortfarande att stå på scenen.
– Det är en fantastisk känsla att möta publiken. En magisk energi.
På lördag den 12 maj spelar Elliott Murphy på Skebopuben.

Nej, det är inte första gången den amerikanske artisten Elliott Murphy spelar på Skebopuben. Han var där så sent som förra året. Och trivdes.

– Vi gillade verkligen det stället. Det blev en väldigt speciell stämning i den gamla smedjan, säger han.

På lördag är det dags igen. Då står Elliott Murphy på pubens scen tillsammans med den franske gitarristen Olivier Durand. De har spelat tillsammans i 16 år och ger ett stort antal konserter tillsammans varje år.

– Jag och Olivier har liknande musikaliska rötter, bland artister som Bob Dylan och Tom Waits, trots att han är från Frankrike och mycket yngre än jag. Han är en känslig gitarrist, som hakar på känslan i mina låtar och utvecklar den, säger Elliott Murphy.

Hans debutskiva Aquashow, med låten Last of the rockstars, kom 1973. Sedan dess har han gett ut ytterligare ett 30-tal skivor, med sin musik. Den senaste, med den enkla titeln Elliott Murphy, kom förra året. Han räknar med att lördagens låtlista blir en blandning av gammalt och nytt.

– Normalt sett förbereder vi oss fem minuter innan vi går upp på scenen. Det brukar bli några klassiska låtar och några nya. Och några covers av artister vi gillar.

Bland favoriterna finns Beatles, Bob Dylan och Neil Young. Och Bruce Springsteen, förstås. De har känt varandra sedan 1970-talet.

– Vi är goda vänner och jag gillar att göra hans låtar, säger Elliott Murphy.

Sin egen musik beskriver han som andra generationens rock´n´roll.

– Första generationen är band som Beatles och Rolling Stones, sen kom såna som jag. Jag växte upp med fantastisk rockmusik på radion, det gav väldigt många influenser.

– Min nisch är väl snarast singer/songwriter med egna låtar, jag har spelat mycket solo.

Var kommer inspirationen ifrån? Inte lätt att säga, enligt Elliott Murphy.

– Sångerna finns där, det gäller bara att hitta dem. Det är lite som att fiska, man vet att fisken finns där, man måste bara hitta den. Jag sätter mig ner och börjar spela, då kommer det något.

Elliott Murphy är uppvuxen i New York, men bor sedan 20 år tillbaka i Paris. Han tycker att hans musik har fått en del europeiska influenser sedan han flyttade dit, med små stänk av både Django Reinhart och flamenco.

Men framför allt har han odlat en egen stil.

– Jag har haft mer frihet att vara mig själv. Oavsett var jag bor är jag alltid medborgare i Murphyland. Det är inget stort land, men jag är väldigt lycklig där.

Han turnerar flitigt och gör ett stort antal spelningar varje år. Ibland solo, ibland med Olivier Durand och ibland med bandet Normandy All Stars.

–Jag älskar att stå på scenen, det är den allra bästa känslan. Men det varar inte så länge, därför måste jag tillbaka dit upp igen. Det är därför jag fortsätter.

I kväll spelar han i Stockholm, sedan väntar Skebopuben.

– Vi hade en ”great time” förra gången vi var där, det känns bra att komma tillbaka.