Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elitklubbarna tar strid

Speedwaybråket fortsätter. Lars Berlin, ESS: - nu kan tv stoppas.

ESS är redo. I morgon stängs med stor sannolikhet tv ute från speedwaymatchen Indianerna-Vetlanda i Kumla. Anledningen är det infekterade bråket om tv-pengar mellan ESS och förbundet, Svemo.

Det utdragna bråket mellan Elitföreningen Svensk Speedway, ESS (som är en sammanslutning av elitserieklubbarna), och Svemo går av allt att döma in i en ny fas från och med i morgon (tisdag).

– Med tanke på det senaste uttalandet från förbundet så verkar det inte bättre än att tv (C More) utestängs från Kumla i morgon, säger ESS-ordföranden Lars Berlin till Norrtelje Tidning.

Svemos ordförande Håkan Leeman sa idag (måndag) till TT:

– Då ESS den 14 maj lämnat ett slutbud som Svemo inte accepterar tolkar vi det som att förhandlingarna från ESS sida är avslutade.

I slutbudet från ESS fanns bland annat med ett möte som skulle äga rum klockan 10.00 den 20 maj.

– Men det blir tydligen inte av och då ser jag ingen annan utväg än att vi vidtar den stridsåtgärd vi har, nämligen att utestänga tv, säger Lars Berlin.

Förbundets motdrag, att bötfälla arrangerande klubb med 500 000 kronor eller att utesluta klubben ur elitserien, är ESS förberedda på.

– Ja, säger Berlin. Vi kommer ha ett telefonmöte med klubbarna i kväll (måndag) bara för att stämma av inför morgondagen, men vi har redan beslutat att klubbarna, om Indianerna nu bötfälls, solidariskt delar på böterna. Och om förbundet utesluter Indianerna så kommer alla andra klubbar också att se sig som uteslutna.

En förhandlingslösning är, enligt båda parter, långt borta.

– Vi kan konstatera att vi står så långt från varandra att en lösning i närtid inte är trolig, säger Håkan Leeman till TT. Vi (Svemo) har trots det skickat två förslag på lösning adresserade direkt till elitserieklubbarna. Tidsgräns för dessa två förslag är den 30 juni.

Lars Berlin, ni i ESS har ju hotat med utestängning av tv redan sedan premiären utan att något hänt, varför ska man tro på att ni löper linan ut den här gången?

– Jag kan ju avslöja det nu att det redan från början var sagt att vi skulle låta tv sända de två första omgångarna (från Målilla och Västervik) och att vi då under den tiden skulle kunna komma fram till en lösning, vi ville ge det lite tid. Så den 20 maj har på så sätt hela tiden varit vår dag för att vidta stridsåtgärder.

Konflikten handlar alltså om ett nytt fyraårigt  tv-avtal som ger 14 miljoner kronor. Förbundet vill ha fördelningen 80 procent till förbundet, 20 procent till klubbarna.

Klubbarna vill se det omvända.

– Förbundet hävdar att de tar sin del för att täcka kostnader i verksamheten, men tv-pengar ska inte vara någon kostnadstäckare menar vi, säger Lars Berlin. För oss är det självklart att klubbarna ska ha rätt att få betalt för en produkt de levererar. I morgon (tisdag), till exempel, står Indianerna för alla risker, men förbundet vill ta intäkterna. det kan vi inte gå med på.