Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever oroliga när Ung på väg organiseras om

Ung på väg har coachat unga tillbaka i studier genom motivationskurser och nystartsveckor. Nu organiseras det om och det oroar eleverna.

Ung på väg är ett program för att få 16-20-åringar som varken studerar eller arbetar att komma igång med det.

– Vi har gjort för mycket. Det vi gör ingår inte i kommunens ansvar, säger Kerstin Karlström, coach för ungdomarna på Ung på väg.

Sebastian Lund från Hallstavik är 18 år och har påbörjat tre gymnasieutbildningar, men hoppat av.

– Jag hittade inte vad jag ville göra. Sen satt jag hemma i ett år och spelade dator. Självkänslan och självförtroendet var inte direkt på topp, säger han.

För ett år sen fick han gå på Ung på vägs nystartsveckor. Där träffade han nya kompisar och fick hjälp av Kerstin Karlström att hitta det han är bra på. Under nystartsveckorna fick de bland annat besöka arbetsförmedlingen. Efter fyra veckor kom Sebastian och de andra eleverna igång med studier igen.

Ung på väg går i en egen klass i komvux lokaler på Campus Roslagen. Klassen är liten och stämningen är god. Eleverna läser in saknade kurser från högstadiet och gymnasiet, i sin egen takt.

Klassen fyller en viktig funktion för eleverna. En del av dem som har hamnat hos Ung på väg har sociala problem. De kan ha svårt för stora grupper, ha social fobi, ha varit utsatta för mobbning eller lida av depression.

– Alla här har samma erfarenheter, säger John Fredriksson.

– Det är mycket roligare att komma hit när man har kompisar i skolan, säger Sebastian Lund.

Under nästa år organiseras verksamheten om. Eleverna är rädda att de måste gå i vanliga klasser på Rodengymnasiet och få mindre coachning.

– Nystartsveckorna och motivationskurserna tas bort, säger Kerstin Karlström.

Både hon och eleverna är kritiska. Eleverna tror inte att de hade kommit igång med studier om de inte hade fått gå nystartsveckorna.

– Det är viktigt med relationer. Det börjar vi ju bygga under nystartsveckorna. Ungdomar behöver få bekräftelse att de duger, säger Kerstin Karlström.

I stället ska man inleda med ett samtal där coachen ska avgöra vart personen ska slussas vidare till studier, arbetsförmedlingen eller primärvården, BUP eller unga vuxna.

– Om man inte vet vad man vill plugga blir man skickad till psykolog. Men om man hade varit studiemotiverad hade man ju redan gått gymnasiet, säger Ali Hussein.

– Det ska bli mer effektivt, är det tänkt, säger Kerstin Karlström.

– Om det blir så många personer inblandade kanske det inte blir så effektivt, säger Sebastian Lund.