Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever får skriva flyktingars historia

Freinetskolan Mimer arbetar med temat migration. Eleverna har fått träffa och intervjua studenter från SFI. – Det har varit lärorikt, säger Leo Elvermark, som går i åttan.

Leo Elvermark och klasskamraten Liv Horwitz från Freinetskolan Mimer sätter sig tillsammans med Simon Samuel, 33 år, från Eritrea som läser på SFI sedan i augusti i år. Leo sätter på inspelningsfunktionen på telefonen.

– Hur lång tid tog det för dig att komma hit? Varför flydde du?, frågar eleverna.

Samuel berättar en lång historia om livet i militärens tvång i Eritrea. Efter militärtjänstgöring tvingades han att arbeta för militären.

Om han hade nekat hade han hamnat i fängelse. Han förvägrades att läsa på universitetet. Då valde han att lämna landet.

– Regeringen har stulit min ungdom, säger han.

Vägen till Sverige tog sex månader, genom Sudan, Libyen, över Medelhavet och genom Italien.

Simon bor på asylboendet Bergby gård väster om Väddö sedan i augusti förra året.

– Jag fick uppehållstillstånd i maj och började läsa på SFI i augusti, berättar han.

I ett annat klassrum intervjuas Boryana Dimitrova och Joyce Alberto av Elli Välätalo och Molly Söderblom.

– Jag jobbar som au pair i Rimbo, säger Joyce.

Hon har träffat en svensk man och vill bo i Sverige.

Boryanas sambo fick jobb i Sverige, men hon tror inte att de blir kvar så länge.

– Vi flyttar kanske till England sedan, säger hon.

Intervjuerna ingår i Freinetskolan Mimers nuvarande tema – migration. Temat genomsyrar alla ämnen. På svenskan ska de skriva en berättelse i jagform utifrån studenternas livsberättelser.

– Vi är en homogen skola och det här projektet är berikande. I vår pedagogik ingår att vi använder oss av verkligheten som lärobok. Jag bjöd in studenter från SFI för samtal. En del har traumatiska upplevelser och en del har kommit till Sverige på grund av kärlek. Det är viktigt att visa att alla är olika, men att det handlar om att vi är vi, inte vi och dem, säger Åsa Hammarlund, lärare i svenska och engelska.

För SFI-studenterna har mötena blivit ett tillfälle att träna svenska och träffa svenskar.

– Det har varit jättebra möten. Flera av mina studenter träffar inte svenskar utanför skolan, säger SFI-läraren Julia Rangemo.

Liv Horwitz och Leo Elvermark rundar av intervjun.

– Det var intressant att få intervjua Simon och höra hans livsberättelse, men det var inte roligt att höra att det är så svårt att ta sig hit, säger Leo.

– Det var lärorikt att få veta mer, det här är så aktuellt. När vi hör om det här på nyheterna kommer vi lättare att förstå vad de gått igenom, säger Liv.

Samuel är också nöjd med samtalet.

– Jag hoppas att det kan hjälpa andra att förstå situationen i Eritrea. Vi vill ha fred och lugn och ro. Vi har två chanser i Eritrea, liv eller död och vi har för nära till död, säger han.