Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elakt förtal att förmögenhetsskatt även kan drabba liten stuga?

Ett pensionärspar satt vid frukostbordet och gladde sig åt den underbara oskattbara utsikten genom stugfönstret. Bägge hade alltid röstat på Socialdemokraterna för det gjorde både mamma och farfar.

På bordet låg den rätta tidningen – Aftonbladet – där Stefan Löfven förklarade att man överväger att återinföra förmögenhetsskatten så att ”de rikaste” får bidra på ett ”rättvist” sätt. Rättvist och bra tyckte bägge pensionärerna – Löfven levererar.

Vad hände sedan? Det kan man inte veta eftersom det är svårt att spå, speciellt om framtiden. Men ett inte helt otroligt scenario är:

Förmögenhetsskatten återinförs. Det blir strålande tider för skattekonsulter när miljardärerna sätter fart på skatteplaneringen och kanske rentav drar utomlands med sina företag och arbetstillfällen.

S-regeringen kommer sedan på att man kan bredda basen för förmögenhetsskatten: De som har fina hus är ju förmögna så alla som har ett taxeringsvärde över en miljon får vara med och betala. Simsalabim så är fastighetsskatten tillbaka och till med pensionärer, som sitter i en stuga, får inse att deras utsikt alls inte är oskattbar. Kanske har man inte ens råd att bo kvar i stugan utan får nöja sig med ett äldreboende. Bra, tycker regeringen, då blir det fart på flyttkarusellen.

Men det behöver ju inte gå så illa? Stefan Löfven kan man ju lita på? Och Gunnar Sträng har ju försäkrat att ”egnahemsägarna är vårt folk”.

Man kan också minnas att Socialdemokraterna inför förra valet lovade att inte höja bensinskatten. Det blev bara två gånger – hittills. Naturligtvis är det bara elakt förtal när någon antyder att en fundering om förmögenhetsskatt kan bli en smygväg för att få till en konfiskatorisk fastighetsskatt som även drabbar en liten stuga. Eller?

Mikael Strandman (SD)

Ingmar Ögren (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel