Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomiskt horribelt beslut om Pythagoras

Ordföranden i kultur- och fritidsnämnden, Bengt Ericsson, och kommunalrådet Anders Olander ställde vid kulturdemonstrationen 20 juni frågan vad som var viktigast: bidrag till veterantraktorklubben – bygdegårdar eller till Pythagoras?

Anmäl text- och faktafel

Det är lätt att svara på frågan men först vill jag klargöra att jag absolut anser att veterantraktorklubben, bygdegårdar och alla andra kulturinsatser är väl värda sitt samhälleliga stöd utifrån många bevekelsegrunder som engagemang, lokala mötesplatser i ett allt mer centraliserat samhälle med mera. Det är sådant som berikar kommunens invånare och ger alternativ till den kommersiella världen.

Det är naturligtvis en skam om våra politiker inte kan tillfredsställa dessa grundläggande behov.

Men är de vilsna i sin prioritering vill jag hjälpa dem i sitt beslut. Här är de tre viktigaste bedömningsgrunderna:

1. Den kulturella utgångspunkten: Vilka verksamheter i vår kommun är de mest intressanta och unika som inte finns någon annanstans?

2. Den ekonomiska utgångspunkten: Vilka verksamheter genererar tillskott för kommunen?

3. Bevarandeaspekten: Vad försvinner om vi inte gör något?

På alla dessa frågor kommer Pythagoras Industrimuseum överst på listan. Museet är ett unikum (kulturarv, något motsvarande finns inte i Sverige) och lockar besökare från hela landet, är ett kulturellt- och pedagogiskt centrum, en samlingsplats. Sammantaget bidrar Pythagoras till kommunens utveckling och skapar verksamheter.

Genom att minska bidraget med 400 000 kronor så tappar museet verksamheter för i storleksordningen 1,5 miljoner kronor när den personal som skapar intäkterna sägs upp. Ett bidrag på förra årets nivå hade gett varje extra krona ett ytterligare tillskott till verksamheten på i storleksordningen fyra kronor!

Att sänka bidraget är ett ekonomiskt och kunskapsmässigt horribelt beslut. Tänk om – gör rätt!

Kjell Gustafsson, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel