Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekobönder kan inte möta efterfrågan

Allt fler vill köpa ekologisk mat men produktionen hänger inte med. – Politikerna måste visa att jordbruk och miljöfrågor är viktiga, säger ekobonden Dan Johansson.

Annons

2013 ökade försäljningen av ekologiskt producerade livsmedel med 13 procent jämfört med 2012. Mest ökar försäljningen av frukt och grönsaker.

– Efterfrågan på ekologiska grönsaker har ökat under tio år, säger Dan Johansson i Senneby.

Han tror att det behövs politisk vilja för att öka andelen ekobönder.

– Det vore fint om kommunen ville satsa på att upphandla ekologiska och närproducerade produkter. Det har man ju lyckats med på annat håll. På Åland har man månat om lokal produktion och köpt lokala produkter, säger han.

Ekologisk mat är dyrare än konventionellt producerad mat.

– En del säger att det bara är rika som har råd att köpa ekologiskt, men jag tycker att det handlar om att prioritera. Mycket som vi lägger i våra kundkorgar kan man välja bort.

Egentligen är all mat för billig, anser Dan Johansson.

– Konsumenterna blir lurade att betala maten två gånger. Först i affären och sen med skatten som går till EU:s jordbruksbidrag. Vi får 200 000 kronor i bidrag. Vi vill hellre kunna ta betalt för våra produkter och slippa EU-bidragen. Det mesta av EU:s jordbruksbudget går dessutom till byråkrati.

Dan Johansson tror att ännu fler konsumenter skulle välja ekologiskt om de hade mer kunskap om hur konventionellt jordbruk påverkar jorden.

– Det är få som har en naturlig koppling till jordbruk i dag. Men när vi säljer våra grönsaker i gårdsbutiken får vi möjlighet att visa var de har växt och berätta om odlingen.

Kritiken mot ekologisk odling går ut på att om allt jordbruk var ekologiskt skulle inte produktionen räcka till för att mätta befolkningen.

Dan Johansson förklarar:

– Vi får ut max 50 procent jämfört med konventionellt jordbruk. Det går att få ut mer, men det är inte hållbart. Då dammsuger man jorden på viktiga mineral.

Konventionell odling är beroende av bekämpningsmedel och kemiska näringsämnen som är oljebaserade och därför beroende av billig olja, något som inte heller håller i längden enligt Dan Johansson. Han menar att en lösning är att utöka jordbruksarealen.

– 7 000 hektar åkermark försvinner varje år för att man bygger vägar och bostäder där. Det är en signal som visar att jordbruk inte är viktigt.

Trots den ökade efterfrågan på ekologisk mat vill inte Dan Johansson öka produktionen på gården.

– Vi skulle kunna sälja mer, men vi vill inte öka. Vi vill i stället bli bättre på det vi gör.

Stöd till ekologisk odling

Andelen bönder som ställer om till ekologisk odling ökar inte i samma takt som efterfrågan på ekologiskt odlad mat. Ett skäl är att EU:s omställningsstöd inte delas ut i år för att man befinner sig i luckan mellan två budgetperioder.

För att ställa om ett konventionellt jordbruk till ekologiskt krävs att marken ligger i träda under ett år, så kallad karens.

Andelen åkrar i karens minskade med nära en tredjedel under 2013 och är den lägsta på många år, uppger KRAV.

Ett nytt landsbygdsprogram har precis presenterats men alla ersättningsnivåer till jordbruket är inte klara ännu. Klart är dock att regeringen inte utökat budgeten för att stimulera ekologisk produktion trots den ökade efterfrågan.

Källor: KRAV, Ekologiska lantbrukarna, Jordbruksverket