Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Egen dag gläder skyddsombuden

En truck måste trafikförsäkras och ögonduschen behöver bytas ut. Anmärkningarna är få när regionala skyddsombudet Ronny Frithiof besöker industriföretaget Modellservice i Norrtälje.

Annons

På onsdagen firas skyddsombudens dag. Den instiftades redan förra året för att uppmärksamma att det gått hundra år sedan arbetstagarna fick laglig rätt att utse personer som håller koll på arbetsmiljön.

Skyddsombudens dag är ett vettigt initiativ tycker Ronny Frithiof, GS-fackets regionala skyddsombud i östra Svealand.

– En bra arbetsmiljö är en konkurrensfördel för företagen. Om personalen trivs och mår bra blir det ett bättre jobb. Även kunder ställer krav på miljön, annars vänder de i dörren, säger han.

Ronny Frithiof inspekterar lokalerna hos Modellservice tillsammans med företagets lokala skyddsombud Peter Österman.

– På ett sånt här ställe behöver man inte lägga så mycket krut. Det mesta är i sin ordning, säger Ronny Frithiof samtidigt som han prickar av punkter på checklistan.

Övertidsjournaler, skyddsutrustning, maskiner, kemikalier och rutiner för krishantering är några av de saker som gås igenom. Skyddsombudets roll är inte att komma med pekpinnar utan att informera, utbilda och ge råd.

– Målet är att våra medlemmar ska jobba i en sund och säker miljö, säger Ronny Frithiof.

Arbetsgivarna har allt som oftast samma inställning, enligt honom. Problemet är okunskap, de vet inte alltid vilka regler som gäller.

Här kommer de lokala skyddsombuden in. Peter Österman har haft uppdraget på Modellservice i drygt tio år och trivs.

– Det känns viktigt, säger han.

Modellservice har sju anställda och tillverkar gjutmodeller i trä, plast och metall. Mottagare av de gjutna detaljerna är bland annat industribolag och försvaret.

Fabriken på norra industriområdet är ren och företaget har varit förskonat från allvarliga incidenter sedan starten i Norrtälje i början på sjuttiotalet.

– De som jobbar här är medvetna om vad de bör tänka på. Slipdammet är ett problem och vi har en del farliga kemikalier, säger Peter Österman.

GS bildades 2009 när Grafiska fackförbundet och Skogs- och träfacket slogs ihop. Ronny Frithiof har ett förflutet som grafiker och sadlade om till skyddsombud för drygt 30 år sedan.

I dag har han ansvar för östra Svealand, ett område från Dalälven i norr till Gnesta i Södermanland.

– Målet är att besöka varje företag åtminstone vartannat år. Men de som har stora problem kan få besök oftare än så, säger han.

När det ser för illa ut kopplas Arbetsmiljöverket in.

– Men det har blivit mycket bättre med alla certifieringar och Svanenmärkningar som införts. De flesta arbetsgivarna tar sitt ansvar i dag, säger Ronny Frithiof.