Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter upphämtningen – Stenersen och Persson knep fjärdeplatsen i premiären

Det svenska laget fick en mer än godkänd start i årets världscup med en sjätteplats i mixstafetten. Därefter var det upp till Linn Persson och Torstein Stenersen att försöka förbättra resultaten ytterligare i singelmixstafetten. Och det gjorde de.

Annons

Torstein Stenersen och Linn Persson, som hade en kanonstart på säsongen förra året i Östersund, hade ensamma ansvaret för att förbättra den svenska prestationen i världscuppremiären ytterligare. I singelmixstafetten på söndagkvällen gick Persson ut först och hade lite problem i det liggande skyttet. Det svenska laget låg på en 12:e plats när Persson lämnade första skyttet men när hon lämnade över till Stenersen i första växlingen stod det fyra på placeringslistan.

– Det var jättekul att få vara igång igen. Det var riktigt bra idag, bra åkning och bra skidor. Sen var det lite småskakigt för mig på vallen, säger Linn Persson.

– Jag var väldigt kall om fingrarna så jag hade ingen känsel i min första del, de två första skjutningarna. Det blev väldigt dåliga avfyrningar.

Stenersen åkte jämnt och stabilt men tappade lite i åkningen tills han lämnade över till Persson igen vid andra växlingen. Då låg Sverige femma, 31,1 sekunder efter Frankrike med oefterhärmlige Martin Fourcade i ledningen.

Persson gick upp i sin andra och sista sträcka för dagen med Frankrike, Österrike, Tyskland och Kazakstan före sig och lämnade över till Stenersons sista sträcka dryga 55 sekunder efter. Upp till pallen saknades 41 sekunder men det var en nöjd Linn Persson som lämnade över och hon berömmer tävlingsformen.

– Man var lite smånervös men det här är väldigt kul. Det är nog kul för både oss som åker och publiken.

Fourcade var obeveklig och visade upp varför han är en av världens bästa skidskyttar. I sista skjutningen hade han nästan 12 sekunder ner till Simon Eder, Österrike, efter att Frankrike tappat ledningen under Marie Dorin Haberts sista sträcka. Fourcade hade tagit igen över 17 sekunder till första skjutningen. Stenersen tappade mot täten men tog samtidigt sig och det svenska laget upp på en fjärdeplats med en minut till pallen.

Inne på sista åksträckan tog Mario Dolder, Schweiz, igen lite på Stenersen och det skulle bli en hård kamp dem emellan med bara sex tiondelars skillnad, fördel Dolder. Men Stenersen visade form in mot mål och tog Sverige upp till en fjärdeplats när han lämnade Mario Dolder bakom sig efter att ha åkt ikapp 14 sekunder. Fjärde plats blev också resultatet till slut och Stenersen och Persson kunde fira en mer än godkänd svensk start på skidskyttesäsongen.

Nu väntar en hård vecka med tävling för det svenska laget som består av många unga lovande åkare. Linn Persson räknas absolut till en av dem och målet är nu att se vad som kan komma ur den här säsongen.

– Det är väl att se vad all träning har gett och få en bra start på säsongen, säger Linn Persson.

Resultat:

1. Frankrike (Marie Dorin Habert, Martin Fourcade) 35.43.5

2. Österrike (Lisa Theresa Hauser, Simon Eder) +16

3. Tyskland (Franziska Preuss, Erik Lesser) +25.2

4. Sverige (Linn Persson, Torstein Stenersen) +1.20.8

5. Kazakstan (Galina Vichnevskaya, Yan Savtiskiy) 1.28.8

6. Schweiz (Aita Gasparin, Mario Dolder) + 1.39.3

7. Kanada (Rosanna Crawford, Nathan Smith) + 1.44.7

8. Ryssland (Svetlana Sleptsova, Anton Babikov) + 1.59.8

9. Ukraina (Iryna Varvynets, Oleksander Zhyrnyi) +2.26.9

10. Vitryssland (Darya Yurkevich, Sergey Bocharnikov) +2.54.7

Se fullständiga resultaten här.

LÄS OCKSÅ:

Linn Persson, 21, körde rakt in i svenska folkets hjärtan: "Mitt mål är att ta OS-guld 2022"