Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter 56 år - nu stänger Norrtälje simhall

Bengt Tapper har simmat 240 mil i Norrtälje badhus sedan 1972. Men nu slår han i kaklet för gott. – Det känns vemodigt att de stänger, säger han.

Badhuset intill Norrtäljeån öppnade hösten 1958. 56 år senare har det gjort sitt. Den 30 augusti, preliminärt, invigs stadens nya badhus. En modern anläggning med åtta bassänger och rutschkana från vattentornet på Södra bergen.

Sista öppetdagen är var under fredag den 13 juni.

Marie-Louise Asp, badhuschef på Norrtälje kommun och stamgästen Bengt Tapper sitter i badhusets kafeteria och minns gamla tider. Båda har varit med länge. Marie-Louise var aktiv i simklubben i början av 60-talet och har jobbat i huset sedan 1977, till en början som badvakt.

Bengt har varit med från första början. I slutet av 50-talet gick han hit med andra från Lv 3, hans dåvarande arbetsplats. Som pensionär har Bengt Tapper fortsatt att simma.

– Jag är här på morgnarna två gånger i veckan. Det blir minst en kilometer varje gång, säger 83-åringen.

Exakt hur många meter han har avverkat är oklart. Men sedan 1972 har varenda träningspass dokumenterats. En sammanräkning visar att han är uppe i 240 mil sedan dess.

– Simning är underbart. Det finns ingen bättre motion, den sliter minst på kroppen, säger Bengt Tapper.

Badhusets roll har förändrats sedan starten.

– Tidigare var det lika mycket en renlighetsinrättning. Vi hade två karbad och hytter där gästerna tog igen sig. Det fanns även en anställd baderska som skrubbade gästerna på ryggen, säger Marie-Louise Asp.

Tvätteran ebbade ut i takt med att alla nybyggda lägenheter utrustades med dusch. Bad och simning hamnade i fokus. Badhuset har fostrat många goda simmare, inte minst Spillersbodas Stina Gardell som jagat rekord i OS, VM och EM på senare år.

Även Norrtälje dykarklubb har varit framgångsrik.

– De blev svenska mästare i undervattensrugby på 90-talet, säger Asp.

Hon minns även mindre roliga episoder. Som när Norrtäljeån fylldes med lödder efter en misslyckad vattenrening eller när halva bassängen rann ner i källarvåningen.

Värst var kanske en fredag för många år sedan när badhuset tvingades stänga.

– Någon hade skjutit sönder vartenda fönster under natten och bassängen var fylld av glassplitter, säger Marie-Louise Asp.

De dagliga mötena med badarna är det bästa med jobbet, tycker hon.

– Vi har närmare 100 000 besökare om året och många är stamgäster. Jag hoppas att alla följer med till nya badhuset. Det är en fantastisk anläggning, säger hon.