Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edsbroborna tar ny strid för mottagning

Edsbrobor tänker ta strid för sin hotade distriktsköterskemottagning. – Det kokar i glesbygden, bara så ni vet det, ni som styr i vår kommun, säger de.

Annons

I somras beslutade politikerna i sjukvårds- och omsorgsnämnden att Edsbros distriktsköterskemottagningen skulle få vara kvar. Men samtidigt minskades tilläggsanslagen från 38 000 i månaden till 20 000. Så när driften av mottagningen annonserades ut ville ingen ta över. Inte ens Cevita Care som hittills drivit verksamheten, har lagt något anbud.

Resultatet kan därmed bli att den 31 mars 2014 stängs den, konstaterar Bengt och Maj Björk, Christina Ernstsson, Inger Nyström, Casten von Otter, Karin Tengvald och Berry Westerberg. De representerar varsin Edsbroförening eller företag. En stängning är ett resultat som de inte tänker nöja sig med.

– En sköterskemottagning i Edsbro är i många fall rent livsräddande, säger Maj Björk och berättar att om inte syster Monica funnits i Edsbro hade hon inte levat idag.

– Inte hade jag åkt de två milen till Rimbo bara för att jag kände mig lite krasslig, säger hon.

Två dagar efter besöket hos distriktssköterskan i Edsbro samt en sjukhusvistelse och fyra påsar blod rikare, var hon utom fara – och evigt tacksam för att vårdcentralen fanns.

– Mottagningen får inte gå samma väg som så många samhällstjänster på vår ort redan gjort, säger hon.

Vårdvalsmodellen anser hon och de övriga i gruppen bara gynnar de konkurrerande företagen.

– Här i glesbygden passar vårdvalsmodellen inte bättre än en hästsko på en ko, säger de.

Och de påpekar att Norrtälje får många extra skattemiljoner för sin glesbygd, men att de pengarna inte verkar hamna i glesbygden. I slutändan blir en nedläggning inte heller någon besparing.

– Om man för minsta lilla åkomma ska ta sig de två milen till Rimbo eller tre milen till Norrtälje blir det dyrare. Inte ens landsting eller kommun gör en besparing på denna rationalisering.

Tillsammans har nu Edsbros föreningar gått samman för att försöka få sjukvårds- och omsorgsnämnden i Norrtälje och Cevita Care AB i Rimbo att besinna sig. Björn Bildsten är vd på Cevita Care AB. Han bekräftar att om man inte kommer överens med beställarorganisationen så kommer man att lämna Edsbro den sista mars.

– Vi vill vara kvar. Och vi har en fortsatt dialog där vi försöker hitta en lösning. För ekonomiskt blir det svårt att driva verksamheten i Edsbro. Det nya avtalet är tufft, säger han.