Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eddie Läck klar för VM

Norrtäljemålvakten debuterar i Tre Kronor: Det fanns ingen tvekan alls.

Annons

Succésäsongen fortsätter för 26-årige Eddie Läck. I oktober gjorde han NHL-debut för Vancouver , i mars tog han över som förstemålvakt i klubben och nu ska han spela VM i Vitryssland med Tre Kronor. Beslutet att åka till Minsk var självklart.

– Det fanns ingen tvekan alls. Jag har alltid drömt om att få dra på mig landslagströjan och blev väldigt glad när de hörde av sig. Det ska bli jättekul, säger Läck till Sportbladet .

Läck, som aldrig tidigare spelat i Tre Kronor, säger till tidningen att Stanley Cup-missen med Vancouver fortfarande smärtar, men att VM-spelet blir plåster på såren.

– Det har varit ett väldigt speciellt år, mycket har hänt som man inte hade kunnat föreställa sig före säsongen. Naturligtvis har det varit kul att få spela så mycket, men det svider fortfarande lite att vi missade slutspelet.

– Desto roligare känns det att jag ska spela VM. Nu kan man fokusera på det istället för att tänka på säsongen här borta.

Läck ansluter förmodligen till Tre Kronor nästa helg. Därefter spelar Tre Kronor 4-nationersturneringen Oddset Hockey Games i Globen (1 maj-4 maj).

– Eftersom jag inte kommer tillbaka hit (Vancouver) efter VM ska vi gå igenom mitt sommarprogram nu i veckan, men sedan kommer jag (till Sverige), säger Läck till Sportbladet .

– Jag ska vara på med för-turneringen i Stockholm är det tänkt. Det blir också väldigt roligt, med vänner och familj på läktarna.

Norrtälje IK-fostrade Läck har sedan tidigare fem landskamper med J18- och J20-landslaget på sitt cv. Han är den första spelaren från Norrtälje kommun som någonsin spelat i NHL och blir den första från kommunen att spela VM sedan målvakten Peter Åslin, fostrad i Norrtälje IK, stod två matcher för Tre Kronor i VM 1993 i Tyskland.

Läck spelade 41 matcher den här säsongen för Vancouver. Han höll fyra nollor, hade 91,2 i räddningsprocent per match och vann 16 matcher. Bara tio målvakter höll fler nollor i NHL den här säsongen, och bara Henrik Lundqvist, New York Rangers, hade fler (5) av de svenska målvakterna. Läcks räddningsprocent per match var fjärde bäst av svenskarna.

Under natten till torsdagen blev det också klart att Edmonton-målvakten Viktor Fasth tackar nej till VM.