Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ebbot Lundberg fick Barnens ö att gunga

Bröderna Lindgren må ha vunnit två grammisar i kategorin ”årets barnalbum” men deras musik går inte att sorteras in i ett åldersfack. I samarbete med sveriges artistelit lockar de både stora och små lyssnare. En av de mest efterlängtade gästartisterna var Ebbot Lundberg som bjöd på en riktig show under torsdagen.

Annons

Doris och Frans Bogren är på plats tidigt innan utsatt tid. De är flitiga lyssnare av Bröderna Lindgrens musik och Doris vill jättegärna höra låten Eld i baken.

Hon drar med sig pappa Simon Bogren fram till Britta Persson som står och stämmer sin gitarr.

− Kommer ni att spela Eld i baken?, frågar Simon Bogren.

− Nej tyvärr, säger Britta Persson och Doris ger ifrån sig en suck.

För att det ska bli mer plats att dansa på har scenen flyttats fram så att bandet står i dörröppningen till ladan och tittar ut på publiken på gräsmattan utanför. I vanliga fall brukar både band och publik vara inne i ladan som rymmer cirka 300 personer.

Det är varmt ute på gräsmattan. Jättevarmt. Trots det gör Bröderna Lindgren entré genom publikhavet iklädda lila mantlar och kungakronor.

Från första till sista ackordet är det 100 procent rock’n’roll. Det är musikdramatik på hög nivå. Allvar blandas med lek. Texterna behandlar allt från hur en fluga flyger till hur det är att känna sig annorlunda, saker som vi alla går och tänker på. De vrider på perspektiv och det får oanade konsekvenser.

När Anja Bigrell intar scenen iförd en fästing-kostym och sjunger ut de hjärtskärande orden ”Låt mig stanna. Låt mig stanna en stund. Du kommer knappt att märka mig.” är det svårt att inte tycka synd om de oönskade fästingarna.

Att vara med i Bröderna Lindgrens band är som att vara med i Ramones. De blir en del av familjen Lindgren och heter därför Lindgren under föreställningen. Ebbot Lundberg blir därför Ebbot Lindgren för en stund. Det är en helhet som skapas och barnen köper det eftersom de tar dem på allvar.

Lillasyster Doris fick tyvärr inte höra sin favorit låt Eld i baken. Däremot slog hennes storebror Frans önskan in strax innan extranumren då Patrik Arve kom in på scenen i safarimundering och sjöng Välkommen till Djungel.

Även avslutningen följde djungeltemat då publikfavoriten Orangutang blev sista låt ut. Alla barn som ville fick gå upp på scenen och stämma in i körsången och bananer kastades ut i publiken.

Trots att värmen låg som ett täcke över Barnens ö var det många som ville höra mer efter att sista tonen klingat ut. Medan alla packade ihop sina grejer hördes det en liten röst längst bak.

− En gång till! En gång till!

Familjen Lindgren

Bröderna Lindgren består av låtskrivarduon och syskonparet Mathias och Andreas Lindgren.

Ebbot Lundberg har tidigare varit medlem i banden Soundtrack of Our Lives och Union Carbide Productions men kör solo numera.

Britta Persson är låtskrivare och popmusiker.

Patrik Arve kallas också för Swedish tiger och är sångare i Teddybears.

Nina Ramsby var sjuk och ersattes av Anja Bigrell som tidigare spelade i Montys Loco.