Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dystert år för klimat- och miljöfrågorna

Ledarskribenten i Norrtelje Tidning, Reidar Carlsson, skrev i oktober 2011 att det var dags att sätta fart på klimatnämnden. Så hur har det gått, känner Norrtäljeborna och Reidar Carlsson någon fartvind?

Valåret 2014 har börjat och från oppositionen tar vi tillfället att ge vår syn på det gångna året i klimatnämnden, som tillsattes för att lyfta klimat-, miljö- och hållbarhetsfrågorna i Norrtälje kommun.

Vår sammanfattning är tyvärr dyster. 2013 års verksamhet har varit trevande, precis lika trevande som tidigare år. Men det är förklarligt, det blir inte mer verksamhet än budgeten tillåter. Den magra tilldelning som majoriteten avsatte räcker egentligen bara till kommunkontorets interna miljöarbete och till nämndledamöternas arvoden.

Ekokommunen Norrtälje är sämst i länet, det stod klart när tidningen Miljöaktuellt publicerad den nationella rankningslistan för 2013. Med majoritetens prioriteringar blir det sista plats i miljöligan, så enkelt är det! I ärlighetens namn ska det också sägas att nämnden har arbetat med att bearbeta och bryta ned de nationella miljömålen till lokal nivå. Det är bra, men det saknas en grundläggande plan för att bedriva det lokala klimat-, miljö- och hållbarhetsarbetet.

När det saknas resurser till verksamhet blir steget från ord till handling långt. För att Norrtälje ska kunna hävda sig bland ekokommunerna och lämna jumboplatsen måste politiken engagera sig i klimat-, miljö- och hållbarhetsarbetet och släppa till mer resurser för konkreta åtgärder. Det räcker inte med energirådgivning och energisparåtgärder i egna lokaler.

Ett systematiskt klimatarbete måste utgå från högsta kommunledningen, och ha den politiska ledningens stöd, annars kommer klimatnämnden även i fortsättningen att framstå som ett kraftlöst instrument där frågorna slarvas bort och klimatengagemanget blir en läpparnas bekännelse.

Vi ser fram emot en utvärdering av vad klimatnämndens uträttat under mandatperioden. Lyfte den nya klimatnämnden klimat-, miljö- och hållbarhetsarbetet i Norrtälje kommun, eller blev det bara ett spel för gallerierna?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel