Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Dyrt boende stoppar inflyttning”

Enahanda och dyrt. Det är mäklarna Lasse Tappers och Ida Tegelströms betyg på bostadsbyggandet i Norrtälje. – Spekulanter häpnar över prisbilden och många bostadsrätter blir inte sålda, säger de.

Grävmaskiner jobbar lite varstans i Norrtälje. Nyproduktionen av bostäder har tagit fart efter många tröga år.

Kommunens prognos är 800 nya bostäder 2013-2014.

Fler bostäder är en förutsättning för att Norrtälje ska växa, en uttalad målsättning när kommunen satsar på att stärka sitt varumärke.

Enligt kommunalrådet Kjell Jansson (M) finns en bred politisk vilja för att öka befolkningen.

– Det ger högre skatteintäkter som i sin tur ger underlag för utveckling av kommunen, säger han.

Men mäklarbranschen, som ska förmedla de nya bostäderna, är inte säkra på att uppsvinget inom byggbranschen ökar inflyttningen nämnvärt.

– Mesta rörelsen på bostadsmarknaden är lokal. Men nyproduktionen av bostäder är för dyr för Norrtäljeborna, säger Lasse Tapper, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Norrtälje.

En titt på bostadssajten Hemnet visar att närmare 50 nya bostadsrätter i Norrtälje stad kostar från två miljoner kronor och uppåt i insatser.

Dyrast är en fyra på Tillfällegatan för 3 945 000 kronor. Sedan tillkommer månadsavgiften på 5 230 kronor.

– Många 40- och 50-talister känner sig färdiga med sina villor i Norrtälje. Men med de här priserna flyttar de inte, det blir billigare att bo kvar, säger Lasse Tapper.

Det ställer till problem i nästa led. Få villor frigörs och barnfamiljerna, som gärna vill bo i småhus, har ingenstans att ta vägen.

Problemet förstärks av att det byggs för få radhus, parhus och villor i Norrtälje, enligt Tappers mäklarkollega Ida Tegelström.

– Alla typer av bostäder behövs om kommunen ska växa. Efterfrågan på småhus är stor, säger hon.

Däremot är hon inte lika säker på behovet av nya tomter för villabyggen.

– Folk har inte tid och lust att bygga själva i dag. Många vill flytta in i färdiga hus, säger Ida Tegelström.

Kommunägda Roslagsbostäder har börjat bygga hyresrätter igen och de billigare bostadsrätterna som uppförs i Färsna är en annan ljuspunkt, enligt mäklarna.

I Färsna har byggherrarna lyckats pressa priserna tack vare lägre markpriser och standardiserade produktionsmetoder.

Men merparten av de nya lägenheterna ligger centralt och kostar betydligt mer.

– Nyproduktionen riktar nästan bara in sig mot ett klientel. De som har råd med nya bostadsrätter är folk utifrån som har sålt villor för många miljoner kronor, säger Ida Tegelström och Lasse Tapper.