Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt att vänta med att anmäla viltolycka

Kvinnan körde på ett rådjur men ringde inte omgående till polisen.
Nu åtalas hon för brott mot jaktlagen och riskerar 10 000 kronor i böter.

På kvällen den 8 november satte sig kvinnan i bilen för att åka ner till färjan på Yxlan för transport över till fastlandet.

Strax efter Kolsvik körde hon på ett rådjur.

– Det dunkade till, det sprang framåt och sedan in i skogen. Jag tordes inte gå ut men det verkade ha gått bra, sade kvinnan i telefon när hon ett par dagar senare kontaktade polisen på uppmaning av en bekant.

– Jag trodde bara att jag skulle kontakta polisen om djuret låg kvar på marken, menade kvinnan som nu åtalas för brott mot jaktlagen.

Sedan tre år tillbaka är det lag på att polisanmäla alla viltolyckor.

Enligt kriminalkommissarie Sven Nilsson, som utreder de flesta anmälda jaktbrotten i kommunen, har bara ett fåtal liknande ärenden gått till åtal. 

– Många av dem som kör på ett vilt djur ringer inte oss förrän ett par timmar senare eller kanske till och med dagen efter. Då ska vi skriva en anmälan. Då är det ett brott. Djuret kanske är skadat och lider, säger han.

Det finns sannolikt ett stort mörkertal kring antalet viltolyckor som aldrig anmäls.

Enligt Sven Nilsson märks det på det antal djur, ofta rådjur, som hittas döda intill vägarna runt om i kommunen.

– Man tycker inte det är värt besväret. Bilen blev inte skadad och djuret ser ut att springa vidare. Det finns också fall där man har försökt ringa oss via 114 14 men inte kommit fram, säger han.

När viltolyckan är framme ska man ringa 112. Därefter ringer polisen i sin tur eftersöksjägare som spårar djuret.

Åklagaren anser att målet gällande kvinna som körde på ett rådjur på Yxlan kan avgöras utan rättegång genom att kvinnan får ett strafföreläggande och föreslår 40 dagsböter á 250 kronor, sammanlagt 10 000 kronor, som en lämplig påföljd.

Så gör du om olyckan är framme

Sedan den 1 januari 2010 är det lag på att anmäla alla viltolyckor till polisen.

Anmälningsplikten gäller även om djuret verkar ha klarat sig utan skador.

Du är även skyldig att märka ut platsen där olyckan har skett. Det finns särskilda märkband att få hos polisen eller på bilprovningen. Man kan även knyta fast en platspåse eller en halsduk i ett träd eller liknande så eftersöksjägare hittar platsen.

Anmälningsplikten gäller om du kör på älg, hjort, rådjur, vildsvin, mufflonfår, varg, björn, lo, järv, utter eller örn.

Vid anmälan ska du berätta vilken typ av djur som blivit påkört, om djuret finns kvar på platsen eller i vilken riktning det försvann.

Du ska även, så detaljerat som möjligt, uppge var olyckan skedde; ort, vägnummer och eventuella kännetecken på platsen. Gärna med gps-position.

Med Nationella Viltolycksrådets app i mobilen kan du läsa av koordinaterna och få information om hur du ska agera om olyckan är framme.

Försök inte att själv göra ett eftersök, djurets lidande kan förvärras. Försök inte heller att avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.