Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrare hus men inget att köpa

Den som vill flytta till Hallstavik har det besvärligt just nu. Det finns nämligen nästan inga bostäder lediga. Men för den som vill sälja ett fräscht objekt finns chans till bra betalt.

– Det blir inga hyllvärmare längre. Förr kunde vi ha kvar objekt i flera år. Nu blir det oftast budgivning. Tidigare var det ofta bara en intressent som la ett bud under det begärda priset, säger Arja Joelsson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling som har kontor i Hallstavik.

Hon har inte mycket att sälja just nu, men gör en hel del värderingar åt husägare som vill förhandla om sina lån. Och ofta har bostädernas värde gått upp.

På tisdagen fanns två villor till salu och inga bostadsrätter i Hallstaviksområdet.

– Så har det sett ut under en stor del av hösten. Det är ovanligt att så lite finns till salu så här års, säger mäklaren Benny Forsius på Mäklarhuset i Norrtälje.

De senaste åren har priserna ökat stadigt på både bostadsrätter och villor i Hallstavik. I år har snittpriset på villor gått över miljonstrecket. Prisökningen sedan förra året har varit 12 procent.

Två villor i Hallstavik har under året sålts för två miljoner eller mer. De har inte varit några lyxobjekt eller särskilt stora, men i gott skick och den ena nybyggd 2008. Men priserna är fortfarande en bra bit under vad det kostar att bygga nytt.

– En tomt kanske kostar 200 000 och ett hus två miljoner. Vill man sälja är det svårt att få igen det man lagt ut, säger Arja Joelsson.

Samma sak gäller

för den som vill renovera. Dyra renoveringar av kök och badrum betalar sig knappast vid en försäljning. Inte heller att dränera om grunden eller byta tak, även om de hus som är i gott skick är de som passerar miljongränsen vid försäljning.

– Det är stockholmare som trissar upp priserna. Hallstaborna är lite chockade, säger Arja Joelsson.

En del hon förmedlat bostäder till har köpt som investering för att hyra ut.

– Pensionärer från Stockholm är en stor kundgrupp. De har sålt något och kan köpa en villa i Hallstavik och få pengar över.

Både Arja Joelsson och Benny Forsius tror att prisökningen kommer att fortsätta även om både säljare och köpare är lite avvaktande just nu.

– Det finns en osäkerhet om det låga ränteläget fortsätter och hur det blir med ränteavdraget, säger hon.

Benny Forsius tror att även sänkningen av rotavdraget och eventuella amorteringskrav kan påverka, men att priserna ändå kommer att fortsätta uppåt.

– Hela länet har haft en gynnsam prisutveckling med anledning av den stora inflyttningen med en ökad bostadsbrist till följd. Detta smittar av sig på kranskommunerna som då dras med i prisutvecklingen, säger han.