Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyr nota för Stadt-parken

Kommunens nya park vid Stadt i Norrtälje blev betydligt dyrare än planerat.

Konkurserna i samband med bygget av bostäder vid stadshotellet slutade med ett halvfärdigt projekt och en stor grusgrop. Norrtälje kommun tröttnade och köpte 2010 loss delar av marken, cirka 1 700 kvadratmeter, för att bygga en park. Prislappen var 7,5 miljoner kronor.

Men anläggningen av parken klarade sig inte heller från strul och konkurser. Entreprenören Blidö Entreprenad AB gick omkull innan arbetet var klart. En ny byggherre togs in men projektet försenades och fördyrades. Kostnaden för bygget steg från tänkta 7,8 till 12,4 miljoner kronor.

Vid slutbesiktningen av parken noterades 44 anmärkningar. Ansvaret för 34 av dessa låg på den konkursande entreprenören. En namntävling utlystes och 197 svar kom in. Norrtäljes nya oas fick till slut namnet Gustaf II Adolfs park, döpt efter stadens grundare.

I augusti har det gått tre år sedan parken invigdes. Trots förseningar och fördyringar är kommunalrådet Kjell Jansson (M) nöjd.

– Vi har fått en fantastisk och välbesökt park i stadskärnan, säger han.

Även ett annat centralt projekt i Norrtälje blev dyrare än beräknat. Kostnaderna för nya Societetsbron steg från 4,6 till 5,4 miljoner kronor, främst på grund av avgifter för en vattendom.