Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dykare vill bärga ubåt trots myndighetsnej

Dykarna i Ocean X Team har fått ännu ett avslag för att bärga den sedan 100 år förlista ryska ubåten Som. Nu JO-anmäler de Sjöfartsverket och Polisen.

Dykarna, som förra året upptäckte ubåten mellan Grisslehamn och Åland, fick först avslag från Länsstyrelsen på sin ansökan om ensamrätt till bärgning. Nu har nästa instans, Sjöfartsverket, beslutat att avslå deras överklagande.

– Vi tolkar det som att det redan var uppgjort. De har blivit påverkade av Ryssland och UD, säger Dennis Åsberg i Ocean X Team.

Rysslands ambassadör i Sverige har i brev till Polismyndigheten och Sjöfartsverket framfört att frågan är av ”särskild vikt” för Ryssland och bett om att inga parter förutom den ryska och svenska staten ska vara inblandade.

I JO-anmälan beskriver Ocean X Team att man inte fått möjlighet att tillföra ärendet samtliga uppgifter och att myndighetens motivering inte är tillräcklig.

Både Länsstyrelsen och Sjöfartsverket menar i sina avslag att det inte går att bevisa att ubåten är övergiven, vilket är ett krav för att ensamrätt till bärgning ska beviljas. Sjöfartsverket noterar dock att beslutet inte innebär att en bärgning nödvändigtvis är förbjuden.

Dennis Åsberg säger att de kan komma att plocka upp ubåten oavsett myndigheternas beslut.

– Det blir så till slut. Vi har laglig rätt att bärga den, säger han.